Požar u kanjonu Uvca pod kontrolom: Kiša pomogla vatrogascima da savladaju stihiju!

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Požar koji se već poslednjih nekoliko dana širio kanjonom reke Uvac, konačno je stavljen pod kontrolu, ne širi se dalje, a meštani sela u okolini, kažu, konačno su odahnuli.

Gotovo ceo Zlatiborski okrug proteklih dana mirisao je na paljevinu, a Zlatibor i opštine u okoloni bile su prekrivene dimom, dok se požar širio pribojskom stranom iznad Uvca, i gutao šumu i nisko rastinje.

Uvac požar Foto: B. I.

Uzrok je, rekoše nam meštani, najverovatnije udar groma u jedan bor, odakle je vatra krenula i zahvatila suvu travu, a onda i sve ostalo.

Goreli su veoma strmi i nepristupačni tereni, vrleti na granici opština Čajetina i Priboj, a požar se proširio i u blizini manastira "Dubrava" i "Uvac", koji se nalaze samo sa druge strane reke, gde na svu sreću, požar nije prešao.

Uvac požar Foto: B. I.

Juče tokom dana vatrogasci su uspeli da savladaju stihiju, te je požar bio prilično lokalizovan, ali je kiša koja je u ovom kraju padala tokom noći i jutros, dodatno olakšala posao učesnicima u gašenju, pa je požar već danas gotovo ugašen.

Najteže je proteklih dana bilo žiteljima zlatiborskih sela, kažu, gušili su se u dimu i dan i noć.

Uvac požar Foto: B. I.

Tokom jutarnjih sati i predveče, pričali su nam Zlatiborci, dima je najviše bilo u kotlinama, dok se oko podne izdizao iznad najviših tačaka planine. Svo vreme je i centar Zlatibora bio prekriven dimom, ali se miris paljevine osećao pored opština u okolini, i do Užica i Požege.

Kiša da "oživi" pašnjake!

Blago zahlađenje i kišu danima su iščekivali poljoprivrednici u ovom kraju, a naručito stočari koji ovih dana muku muče zbog manjka pašnjaka za stoku, u kojima je trava tokom sušnog leta, kažu, skroz izgorela, pa se nadaju da će padavine ove sedmice "oživeti" pašnjake pa da još uvek ne kreću sa hranjenjem stoke senom, koje su pripremili za zimske mesece.

(Telegraf.rs)

Video: Do kraja godine završetak rekonstrukcije tri ulice u starom jezgru Zemuna

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA