Od razbojnika do pokajnika, predao se varvarima da ga ubiju: Buran život prepodobnog Mojseja Murina

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Srpska pravoslavna crkva deseti dan septembra posvetila je prepodobnim Mojseju Murinu i Savi Pskovskom.

Prepodobni Mojsej Murin

Etiopljanin rodom i po zanimanju najpre razbojnik i vođa razbojničke družine, a potom pokajnik i veliki podvižnik. Kao rob nekoga gospodara Mojsej pobegne i pridruži se razbojnicima. Zbog njegove velike telesne snage i bezobzirnosti razbojnici su ga izabrali za svog starešinu. Odjednom ga je stigla griža savesti i pokajanje za nedela koja je počinio; ostavio je družinu, stupio u neki manastir i predao se potpunoj poslušnosti svom duhovniku i redu manastirskom.

Mnogo se koristio poukama svetih Makarija, Arsenija i Isidora. Kasnije se povukao na bezmolvije u jednu keliju, gde se sav predao: trudu telesnom, molitvi, bdenju i bogomisliju. Mučen demonom bluda, on se ispovedio duhovniku Isidoru, i od njega dobi savet, da posti što više i ne jede do sita. Ali, kad i to nije pomoglo, on po savetu starca, poče noću da bdi i moliti se stojeći; potom uobičaji, da po svu noć donosi vodu starcima sa udaljenog bunara. Posle šestogodišnjeg strašnog truda, najzad ga je sveti Isidor čudotvorno iscelio od bludnih pomisli, maštanja i snova, koje su na njega navodili demoni.

U starosti je bio rukopoložen za sveštenika. Osnovao je svoj manastir i imao je sedamdeset pet učenika i poživeo je u ovom životu sedamdeset pet godina. Provideo je svoju smrt, i jednoga dana rekao svojim učenicima da beže, jer će udariti varvari na manastir. Kada su učenici i njega zvali da beži, on reče, da on treba da pogine od nasilja, jer je i sam nekad nasilja činio po reči: "Koji se maše za nož, od noža će poginuti" (Mt 26, 52). Pa je ostao sa šestoricom sabraće; i varvari su došli i isekli ih. Jedan od bratije skriven u blizini gledao je i video 7 svetlih venaca kako su se spustila na sedmoricu mučenika.

Prepodobni Sava Pskovski i Kripecki

Poreklom je Srbin. Podvizavao se najpre u Pskovskom manastiru Presvete Bogorodice i bio iguman u tom manastiru. Ali, slavili su ga, a on je bežao od slave čovečje i udaljio se na obalu jezera Kripec, gde je osnovao nov manastir u ime svetog Jovana Bogoslova. Ipak i tu nije mogao da se skrije od slave i znamenitosti. Posetio ga je i knez Jaroslav Pskovski sa ženom. Sava nije dao ženi da uđe u manastir, nego je blagoslovi i pomoli se Bogu za nju van manastira i isceli je od neke bolesti.

Upokojio se ovaj Božji svetitelj 1495. godine. Mošti njegove bile su i ostale čudotvorne. Od njegovih prijemnika u Kripecu pominje se iguman Dositej.

(Telegraf.rs)

Video: Srbi plakali i celivali mošti ruskih svetaca: "Oni su nam jedini spas"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA