Institut za transfuziju pozvao građane da daju krv zbog drastičnog smanjenja rezervi

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Institut za transfuziju krvi (ITK) pozvao je sve građane da daju krv jer su rezerve krvi drastično smanjene i trenutno nedostaju sve krvne grupe, izjavila je danas za Tanjug Mirjana Knežević iz ITK.

- U ovom momentu Institut za transfuziju krvi raspolaže jednoipodnevnim rezervama s tim da sve više padaju ka jednodnevnim rezervama. Zbog toga smo i pozvali sve građane koji ispunjavaju uslove da se odazovu i daju krv - rekla je Knežević.

Ona je izjavila da je "septembar mesec kada svaki početak bude ovako zabrinjavajući- đaci se vraćaju u školske klupe, roditelji imaju druge obaveze i zaboravi se da je i tada neophodno dati krv".

- Ali zato smo tu da ih podsetimo. U ovom momentu nedostaju sve krvne grupe, a najviše A i nulta pozitivna i sve negativne krvne grupe - rekla je Knežević.

Ona je objasnila da je nedeljno neophodno da se prikupi 1.500 jedinica krvi da bi zdravstveni sistem mogao nesmetano da funkcioniše.

- Od početka jula do prethodne nedelje nije bila nijedna nedelja sa toliko prikupljenih jedinica, već sa 1.100-1.300 - rekla je Knežević.

Ona je napomenula da Institut u petak sa Stomatološkim fakultetom organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi između 10 i 17 časova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Drastično smanjene rezerve krvi: Institut za transfuziju pozvao građane da daju krv

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA