"Ovo će dete spasti mnoge, s njim je ruka božija": Današnji dan u kalendaru SPC posvećen je Pimenu Velikom

 
J. V.
J. V.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Deveti dan u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je prepodobnom Pimenu Velikom.

Rodom je bio Misirac i veliki podvižnik misirski. Kao dečak posećivao je znamenite duhovnike i od njih sabirao opitno znanje kao pčela med sa cveća. Jednom je umolio Pimen starca Pavla da ga odvede svetom Pajsiju.

Videvši ga Pajsije reče Pavlu: "Ovo će dete spasti mnoge, s njim je ruka Božja“.

Vremenom Pimen se zamonašio i privukao monaštvu još dvojicu svoje braće. Jednom je došla majka da vidi sinove svoje, ali Pimen je nije pustio unutra nego je kroz vrata upitao: „da li više želiš da nas vidiš ovde ili onamo u večnosti?“ Majka se udaljila s radošću govoreći: „kad ću vas sigurno videti tamo, to ne želim da vas ovde vidim“.

U manastiru ove trojice braće, kojim je upravljao najstariji brat Anubije, ovakav je bio tipik: noću su 4 časa provodili u rukodelju, 4 časa u spavanju i 4 časa u psalmopojanju. Danju su od jutra do podne provodili naizmenično u radu i molitvi: od podne do večernje u čitanju, a poslepodne gotovili su sebi večeru, jedini obrok u 24 sata, i to obično od nekog zelja. O njihovom životu sam Pimen je govorio: „mi smo jeli to što nam se predlagalo; niko nikad nije rekao: daj meni nešto drugo; ili: ja to neću: Na taj način mi smo proveli sav život u bezmolviju i miru“. Podvizavao se u V veku i upokojio se mirno u dubokoj starosti.

Tropar (glas 8): Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svećnjak svetu, sijajući svojim čudesima, Pimene oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

(Telegraf.rs / Mitropolija)

Video: U najstarijoj crkvi u Beogradu čuvaju se čudotvorne mošti čak šest svetaca koje Srbi slave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA