Čoveku pronašli "BOMBU" u stomaku, odmah prebačen u Beograd: Ovako mu je spašen život na preventivnom pregledu

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Pregledu u Kladovu je prisustvovao i državni sekretar Mirsad Đerlek

Neverovatna drama se odigrala danas u Kladovu, gde je, kao i u celoj Srbiji, Ministarstvo zdravlja organizovalo još jednu akciju besplatnih preventivnih pregleda za građane koji su mogli da se obave u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji od 8 do 17 časova.

Naime, tokom jednog preventivnog pregleda u Kladovu, čoveku od oko 70 godina na ultrazvuku je otkrivena disekcija aorte odnosno aneurizma abdominalne aorte. Ova dijagoza može imati katastrofalne posledice i predstavlja pretnju po život. Drugim rečima, da se nije pojavio na ovom pregledu, čovek je mogao da umre u roku od samo nekoliko sati!

Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja istakao je ovo kao najbolji primer značaja besplatnih preventivnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zradvlja u celoj Srbiji.

Kaže da je današnji dan proveo na putu obilazeći istočnu Srbiju te je primetio je da je interesovanje građana za akciju Ministarstva zdravlja i u ovom delu Srbije bilo zaista veliko.

Posebno ga čini srećnim što je, sticajem okolnosti, u Kladovu lično prisustvovao ultrazvučnom pregledu pacijenta tokom kojeg mu je uočena disekcija aorte i na taj način spašen život.

- Pacijent je već stigao u Urgentni centar u Beogradu odakle je trijažiran na Drugu hiruršku kliniku gde se očekuje da će biti operisan. Od svih pregleda koji su danas sprovedeni u Kladovu još treba da vidimo šta smo sve otkrili ali ovo je sigurno da smo danas spasili jedan život - istakao je sekretar Đerlek.

Dodao je da čak i pacijenti koji ne osećaju nikakve tegobe, poput pacijenta iz Kladova, treba da se jave na preventivne preglede.

- Čovek je imao bombu u stomaku i mogao je da izgubi život pri najmanjem naporu. Zato i radimo preventivne preglede - da rano otkrijemo bolest i da brzo reagujemo, kao što je to danas bilo kod ovog pacijenta - zaključio je Đerlek.

Kako je naveo Dejan Čučulović, direktor Zdravstvenog centra Kladovo za Telegraf, čovek je odmah upućen na MSCT odnosno skener putem kojeg je njegova dijagnoza i potvrđena.

Pacijent je hitno transportovan u Beograd gde je primljen u Urgenti centar, KCS. Njegovo stanje je trenutno stabilno i operacija se očekuje uskoro.

- Mi smo jedna mala opština na krajnjem istoku Srbije. Stvarno su ovi preventivni pregledi dosta značajni z anašu populaciju i za sam zdravstveni sistem. Danas je u Kladovu spašen jedan život - istakao je Čučulović.

(Telegraf.rs)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bakica

    8. septembar 2024 | 23:39

    U Domu zdravlja na Zvezdari su svi bili toliko ljubazni da moram da ih pohvalim, imate osećaj kao da su baš vas čekali. Svaka čast❣️❣️❣️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA