Građani masovno došli na preglede u organizaciji Ministarstva zdravlja: Do 17 h pregledano skoro 30.000 ljudi

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, građani su se masovno odazvali besplatnim preventivnim pregledima koji su danas organizovani u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Kako se navodi, i petog dana akcije besplatnih preventivnih pregleda koju organizuje Ministarstvo zabeležen je izuzetno visok odziv građana - do 17 časova u nekoj od više od 200 zdravstvenih ustanova u našoj zemlji pregled je obavilo 29.381 građana. Preventivni sistematski pregled u domovima zdravlja, bolnicama i dečijim klinikama danas je obavilo i 2.278 dece. Oko 1.000 građana upućeno je na dalju dijagnostiku, a njih 20 je, zbog novootkrivenih oboljenja, hitno hospitalizovano u nekoj od bolnica.

Ministarstvo navodi da je preventivne preglede za pet dana akcije do sada obavilo blizu 145.000 građana, i naglašava da je "ovako visok odziv jasna potvrda da su građani prepoznali značaj prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju", te da će stoga Ministarstvo zdravlja i u narednom periodu nastaviti sa organizovanjem ovakvih akcija.

Kako su naveli, "značaj ove akcije Ministarstva zdravlja, pored izuzetnog odziva građana, posebno ilustruje podatak da su kod blizu 10% pregledanih pacijenata otkrivena najteža oboljenja, i to najčešće bez ikakvih simptoma, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti (različiti maligniteti, aneurizme i sl)".

Ministarstvo se na kraju zahvalilo svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu, a građanima na velikoj podršci i strpljenju.

Podsetimo, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bili su danas u prilici da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein).

Građani su mogli da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Dr Snežana Polovina, direktorka Poliklinike UKCS, otkrila je za Telegraf da su zahvaljujući preventivnim pregledima otkrivene vrlo značajne bolesti koje, da nije bilo preventivnih pregleda, verovano ne bi bile otkrivene zato što su otkrivene u stadijumu kada ne daju nikakvu simptomatologiju.

Ona kaže da su to, uglavnom, bile maligne bolesti ili preteće rupture odnosno aneurizmi tj. proširenja abdominalne aorte, zatim predinfarktna stanja koje pacijenti nisu prepoznali.

Doc. dr Spasoje Popević, zamenik rukovodioca Klinike za pulmologiju UKCS, za Telegraf je otkrio svoje utiske o besplatnim preventivnim pregledima i koju bolest na plućima su najčešće otkrivali kod građana koji su se odazvali pregledima.

Veoma uspešnu akciju preventivnih pregleda imala je i KBC Bežanijska kosa, a direktorka ove ustanove Marija Zdravković rekla nam je kakvi su bili rezultati pregleda i šta ju je posebno obradovalo.

U sklopu ove akcije organizovani su i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih, navodi se iz resornog ministarstva.

Značaj akcije, kako navode, posebno ističe činjenica da su kod blizu 10 odsto pregledanih pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena različita oboljenja (mladeži suspektni na karcinom, promene na plućima suspektne na karcinom, aneurizme, dijabetes, kardiološki problemi i sl), kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom pregleda koji će biti obavljani u svakoj ustanovi, istaknuta je na zvaničnoj internet stranici Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

(Telegraf.rs)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA