Otkrivene su maligne bolesti, aneurizme, predinfarktna stanja... Dr Polovina o koristi preventivnih pregleda

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Besplatni preventivni pregledi dostupni su svim građanima

Ministarstvo zdravlja organizovalo je danas još jednu akciju besplatnih preventivnih pregleda za građane, koji mogu obaviti pregled u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji danas, od 8 do 17 časova.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, u prilici su da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein), izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Dr Snežana Polovina, rukovodilac Poliklinike Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, istakla je za Telegraf.rs da su preventi pregledi od izuzetnog značaja radi provere zdravstvenog stanja stanovništva i radi pravovremenog prepoznavanja bolesti u ranoj fazi što lekarima ostavlja prostora za kvalitetnu dijagnostiku i kvalitetno lečenje.

Doktorka Polovina takođe ističe da je od izuzetne važnosti da se bolest otkrije na vreme, u nekom ranom stadijumu.

- Ukoliko se bolest tada otkrije mi imamo mogućnost da primenimo kvalitetnu dijagnostiku da bi mogli da sutanovimo na koji način možemo da lečimo bolesnika a da dobijemo na vremenu i da sprečimo nastanak komplikacija kada su u pitanju hronične bolesti - navodi.

Tokom prethodne četiri akcije Ministarstva zdravlja pregledano je 115 hiljada građana a više od 10 hiljada je upućeno na dalju dijagnostiku. Bilo je pacijenata koji su morali biti urgentno zbrinuti dok su neki upućeni na dalju dijagnostiku po redovnom postupku.

- Otkrivene su vrlo značajne bolesti koje, da nije bilo preventivnih pregleda, verovano ne bi bile otkrivene zato što su otkrivene u stadijumu kada ne daju nikakvu simptomatologiju - navodi dr. Polovina.

Kaže da su to, uglavnom, bile maligne bolesti ili preteće rupture odnosno aneurizmi tj. proširenja abdominalne aorte, zatim predinfarktna stanja koje pacijenti nisu prepoznali.

Otkriveno su i mnogi maligni tumori kože, maligni tumori pluća, maligni tumori trbušnih organa a pomoću tumorskih markera, koji su različitog stepena specifičnosti odnosno osetljivosti mogu da se prepoznaju i izdvoje pacijenti koji su u većem riziku od pojedinih karcinoma.

U ovoj akciji preventivnih pregleda se određuje karcinoembrionski antigen, koji je neka vrsta opšteg tumorskog markera, potom CA1909 marker koji je značajan za tumor debelog creva i tumor pankreasa i alfafetoprotein koji je karakterističan za tumore jetre.

Dr. Polovina je istakla da se u ovim preventivnim pregledima u KSC obavlja i pregled kod pulmologa i da se po njegovoj indikaciji radi i rendgen pluća.Takođe se rade i ultrazvuk abdomena, krva slika, šećer u krvi, EKG i provera krvnog pritiska.

U nekim ustanovama koje imaju pedijatrijsku službu rade se i pedijatrijski preventivni pregledi.

Dr. Polovina je i ovog puta pozvala građane da se u što većem broju odazovu preventivnim pregledima. Istakla je da je nedelja dan kada većina ljudi ne radi i kada može da izdvoji par sati koliko je potrebno da se urade ovi pregledi u svojim zdravstvenim ustanovama. Tada i stariji sugrađani mogu da dođu i da obve preglede bez dužeg čekanja, kao i građani koji su zaposleni pa i deca, u nekim ustanovama. Apeluje i na roditelje da odvedu decu na preventivne preglede jer može na vreme da se otkrije, ne samo problem sa koštano zglobnim sistemom već i mnoge druge bolesti.

Građani mogu danas do 17 časova da odu u najbližu zdravstvenu ustanovu i tamo obave preventivne preglede.

(Telegraf.rs)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA