"Dva, tri pregleda odjednom i pola zdravlja ste proverili": Građani Niša zadovoljni preventivnim pregledima

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji danas su u organizaciji Ministarstva zdravlja od 8 do 17 časova organizovani besplatni preventivni zdravstveni pregledi, a i ovog puta odziv građana bio je izuzetno veliki.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, mogli su da besplatno obave pregled pluća, i urade tumor markere CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein), te da bez zakazivanja izmere krvni pritisak i provere nivo šećera u krvi, urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena kao i kompletnu krvnu sliku u laboratorijama.

Organizovani su i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, u cilju što ranije dijagnostike svih eventualnih nepravilnosti u rastu i razvoju najmlađih, i blagovremene korekcije istih.

Niš

Veliki broj građana Niša odazvao se i ove nedelje pozivu Ministarstva zdravlja i niškog Doma zdravlja da obave preventivne preglede i provere svoje zdravlje.

Nišlijka Bojana Stevanović kazala je da su preventivni pregledi za svaku pohvalu.

„Ovo je dobar potez da građani mogu da provere sebe, bez da čekaju previše i da traže upute koji im možda nisu potrebni. Za svakog od nas akcija znači uštedu vremena. Završite dva, tri posla odjednom i pola zdravlja ste proverili. Ja sam zainteresovana za tumor markere jer imam polipe u debelom crevu“, izjavila je Stevanović.

Preventivni pregledi Niš Foto: D. K.

Slavica Pavlović rekla je da je izuzetno zadovoljna akcijom.

„Ne čekam da prvo odem kod lekara, pa onda da dobijem uput, pa da mi zakažu kada da dođem. Ovako odmah završim sve. Odlična je organizacija u Domu zdravlja, svi su vrlo ljubazni i medicinske sestre i lekari“, istakla je Pavlović.

Danijela Cvetković, načelnica opšte medicine Doma zdravlja Niš rekla je da su svi preventivni pregledi organizovani do danas izazvali veliko interesovanje građana, a i danas se očekuje dolazak većeg broja ljudi.

Preventivni pregledi Niš Foto: D. K.

„Akcija je trebalo da krene u osam, ali mi smo počeli i ranije u sedam sati, jer su u sedam sati i stigli prvi građani. Najveće interesovanje je za laboratorijske preglede. U laboratoriji danas može da se uradi kompletna krvna slika, nivo šećerea u krvi, nivo masnoća u krvi i tri tumor markera vezana za digestivni sistem, opšti tumor marker za digestivni sistem i tumor marker za jajnike. Veliko je interesovanje za ultrazvučni pregled abdomena, za koji je bila potrebna priprema i veliko je interesovanje za pregled interniste, EKG i rendgen pluća po potrebi“, izjavila je Cvetković.

Prema njenim rečima, građani kod kojih su tumor markeri povećani dobijaju uput za internistu i gastroenterologa da se utvrdi uzrok povećanih vrednosti tumor markera.

Pirot

U Pirotu je danas, nakon letnje pauze, bilo veliko interesovanje za preventivnim pregledima u Opštoj bolnici i Domu zdravlja.

Kako je kazao direktor bolnice dr Momčilo Bojkić, dabas se rade pregledi pulmologa, zatim ultrazvuk abdomena, od laboratorijakih pregleda - analize glikemijskog statusa, tumor markeri...

Preventivni pregledi Pirot Foto: A. Ć.

Brojni Piroćanci su iskoristili šansu da bez zakazivanja provere svoje zdravlje.

- Ja nemam overenu knjižicu, radio sam u propalom preduzeću, da nisu ovi preventivni pregledi ne znam šta bih. Nemam novca za privatnika a ovo je prava stvar i jedini način da proverim svoje zdravlje - kaže Momir Ðorđević, iz Pirota.

Šabac

U obe zdravstvene ustanove u Šapcu Ljočić" danas je zabeleženo dosad najveće interesovanje za besplatne preventivne preglede.

U Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" akciji Minisarstva zdravlja se odazvalo 290 pacijenata, a 141 u Domu zdravlja "Dr Draga Ljočić".

- Jedna pacijentkinja starije dobi je odmah posle kardiološkog pregleda zbog poremećaja srčanog ritma upućena na bolničko lečenje - rekli su u Domu zdravlja "Dr Draga Ljočić".

Dodali su da ovaj slučaj, kao i obrađeni podaci po završetku danas organizovanih preventivnih pregleda, potvrđuje opravdanost inicijative Ministarstva zdravlja.

Preventivni pregledi Foto: D.G,

Naime, kod 29 od 93 pacijenata kojima je urađen ultrazvučni pregled abdomena uočene su patološke promene, 7 je upućeno na kardiološku obradu i 22 na RTG pluća.

I u Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" najviše pacijenata je obavilo ultrazvučni pregled abdomena, a 20 od 214 pregledanih je zbog patološkog nalaza upućeno na dalju dijagnostiku.

(Telegraf.rs/D. K./)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA