Da li se bliži povratak obaveznog vojnog roka? Evo šta je sve poznato do sada i ko bi bio izuzet od obaveze

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 36

Prema najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića uskoro predstoji konačna odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, temi o kojoj se intenzivno priča prethodnih godina i koja nailazi na izrazito podvojeno mišljenje naroda.

Dok jedni zagovaraju vraćanje, tvrdeći da će se na takav način vratiti disciplina za koju navode da je izgubljena od kada jesluženje vojske postalo dobrovoljno, drugi su mišljenja da je to gubitak vremena mladim ljudima, te da nam nije više potrebno.

Prema poznatim informacijama, vojni rok bi trajao najverovatnije 75 dana, a služili bi ga punoletni muškarci do 30 godina. Ono što i dalje ostaje nepoznanica, jeste tačan trenutak kada će konačna odluka biti doneta.

Predsednik Srbije je tokom vojnih vežbi na Gučevu najavio da će se to saznati za, kako je rekao, dvadesetak dana.

Vučić je pojasnio da bi u gorepomenutih 75 dana ušla dva meseca služenja vojnog roka, kao i 15 dana vežbe, te pomenuo još jedan detalj, a to je da bi služenje bilo obavezno za sve muškarce, dok bi kod žena bilo isključivo na dobrovoljnoj bazi.

Dva vremenska okvira oko odluke su trenutno poznata - datum pokretanja inicijative i da će odluka biti doneta, kako je rekao predsedik, već u raspravi o budžetu.

Kada je budžet generalno u pitanju, još nije poznato da li bi regruti primali nadoknadu za vreme služenja obaveznog vojnog roka i kolika bi ona bila. Trenutno, vojnici koji dobrovoljno služe vojni rok primaju mesečne naknade, oko 46.000 dinara, uz vojno zdravstveno osiguranje, putne troškove, smeštaj, ishranu i odeću.

Predlog vraćanja obaveznog roka podržao je i premijer Miloš Vučević, koji je povodom toga rekao da je potreban određeni vremenski period da se sve pripremi ukoliko se predlog usvoji.

- Što se mene tiče kao predsednika Vlade snažno podržavam tu odluku i ne samo kao predsednik Vlade, nego kao otac dvojice sinova. Nemam nikakav problem i ne želim da naša deca idu u bilo kakav rat i bilo kakvo stradanje, a želim da je naša država bezbedna, sigurna, kao i njeni građani - poručio je Vučević krajem juna.

On je nedavno pomenuo da se sada razmišlja o dve varijante, odnosno da regruti svakog vikenda budu slobodni, pa da se u ponedeljak vrate u kasarne ili opciji da to bude svakog drugog vikenda. Prema sadašnjem zakonu, regrutima je bilo odobreno deset dana odsustva.

Ostaje nepoznato i da li bi regruti vojni rok služili u svom gradu ili ne, ali ako je suditi prema dosadašnjim informacijama, predloženo je da se obuka sastoji iz teorijskog i praktičnog dela.

Još jedna nepoznanica jeste da li bi služenje bilo obavezno i za one koji bi se pozvali na "prigovor savesti", odnosno koji bi odbili da služe pod oružjem, što im omogućava Ustav Srbije. Pre nego što je ukinut obavezni vojni rok, mnogi su upravo tako birali civilno služenje. Ipak, sada je upitno da li će, čak i ukoliko se vojni rok ponovo svede pod obaveznim, takva služba biti moguća ili će osobe koje se pozovu na "prigovor savesti" takođe biti raspoređene po kasarnama, ali ne bi imale dodir sa oružjem.

Podsećanja radi, obavezni vojni rok od šest meseci je ukinut 2011. godine zbog slabog odziva mladih. Dakle, od prvog januara te godine na služenje vojnog roka su u Srbiji upućivani samo oni koji su to želeli.

Za neodazivanje na služenje vojnog roka predviđene su i sankcije - novčano ili do jedne godine zatvora.

(Telegraf.rs)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dankan

    7. septembar 2024 | 09:49

    Ja sam nastradao za ovu zemlju sa 19god i sada kada treba da operisem kolena nigde drzave izbrisan gumicom kao da sam na sveto Kosovo isao na esksurziju!!!

  • Cv

    7. septembar 2024 | 09:08

    Nek prvo idu u vojsku sinovi svih politicara pa cu onda i ja

  • Mile

    7. septembar 2024 | 09:26

    Šalji navijače u vojsku. Oni su ti najodaniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA