Žarić Kovačević: Za pola godine sprovedeno 160.000 postupaka za upis u matične knjige

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Žarić Kovačević: Za pola godine sprovedeno 160.000 postupaka za upis u matične knjige

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je danas da je u prvoj polovini ove godine sprovedeno 160.000 postupaka za upis u matične knjige i upisano je gotovo 500.000 naknadnih zabeleški.

Žarić Kovačević je u uvodnom delu obuke matičara pod nazivom "Kako asertivno da komuniciramo" istakla da je u prvoj polovini ove godine izdato blizu milion izvoda iz matičnih knjiga, a 4,5 miliona puta građana nisu morali u različitim postupcima da prilažu isprave o ličnom statusu.

"Današnjom obukom 'Kako da asertivno komuniciramo', želimo da ukažemo da je način na koji komuniciramo ključ za prevazilaženje barijera u međusobnom razumevanju sa kolegama i građanima sa kojima ste svakodnevno u kontaktu i način da svoja stručna znanja predstavite i primenite na najbolji mogući način", rekla je ministarka.

U uvodnom delu obuke, koju to ministarstvo organizuje uz podršku kancelarije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, istaknut je značaj dobre saradnje ministarstva i te kancelarije.

Žarić Kovačević je rekla da je UNHCR dala veliku podršku u rešavanju problema građana pripadnika romske nacionalne manjine koji nisu bili upisani u matične knjige rođenih, ili koji iz nekih drugih razloga nisu bili u stanju takozvane pravne nevidljivosti.

"Koordinisanom akcijom nadležnih institucija, a pre svega zahvaljujući vašem trudu i zalaganju uspeli smo da rešimo ovaj problem, ali i da postanemo primer dobre prakse drugim zemljama. Na ovaj način dali smo pun doprinos globalnoj kampanji UNHCR-a u borbi protiv apatridije, pod nazivom 'Ja pripadam'", navela je ministarka.

Ona je dodala da ministarstvo na čijem je čelu radi na pripremi novog Zakona o Matičnom registru koji, u skladu sa opšteprihvaćenim principima evropskog administrativnog prostora, ali i standardima elektronske uprave, treba da uvede niz značajnih novina.

"Očekujemo da će novim rešenjima dodatno unaprediti ostvarivanje i zaštita prava naših građana, i da će Matični registar biti pozicioniran kao jedna od najvažnijih baza podataka o našim građanima", navela je Žarić Kovačević.

Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuje i javna rasprava o predloženim rešenjima.

Nakon obraćanja na uvodnom delu obuke, Žarić Kovačević je novinarima rekla da se današnja obuka se tiče asertivne komunikacije i da je važno da matičari odnosno svi zaposleni u javnoj upravi.

"Građani, naročito oni koji pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva ili posebnim kategorijama na koje treba obratiti pažnju, dolaze kod matičara kako bi ostvarili neka svoja prava iz oblasti matičnih knjiga. I asertivna komunikacija je upravo ono što je potrebno za dobro i kvalitetno pružanje usluga na čemu naročito radi ministarstvo određene uprave, lokalne samouprave i naravno cilj nam je da rad bude kvalitetniji, efikasniji, ali nam je sa druge strane cilj da te usluge, osim toga što će biti kvalitetne i što će biti pružene u jednom jako kratkom roku, da te usluge ne budu teret zaposlenima, a da građani budu zadovoljni", rekla je ministarka.

Istakla je odličnu saradnju sa UNHCR-om i predstavnikom Visokog komesara UNHCR u Srbiji Sufijanom Ađalijem navodeći da su imali jedan sastanak sredinom juna kada su dogovorili ove obuke i narednu saradnju.

"Evo danas smo se upravo dogovorili da ćemo održati jedan sastanak na kome ćemo precizirati dalje korake u našoj zajedničkoj saradnji. Saradnja je jako značajna za ministarstvo određene uprave, lokalne samouprave iz razloga što je ministarstvo prvo već 12 godina sarađuje sa UNHCR-om, ali i sa druge strane ministarstvo je dobilo šansu da uđe u jedan program koji oni sprovode, koji se zove 'I belong' ili 'Ja pripadam', a gde je kao činjenica sada u borbi protiv apatridije", rekla je ona.

Kako je navela, na kraju 2024. godine biće ostvaren cilj koji je postavio UNHCR - da nema ljudi bez državljanstva na svetu.

"Dakle, dali smo doprinose da građani budu vidljivi državi, da budu pravno vidljivi kako bi država mogla da im pruži usluge i da ih na kraju krajeva i zaštiti u nekim situacijama i to je ono što je od velike važnosti i veliki uspeh i ministarstva određene uprave, lokalne samouprave", rekla je Žarić Kovačević.

Predstavnik Visokog komesara UNHCR u Srbiji Sufijan Ađali rekao je da je saradnja UNHCR-a sa ministarstvom državne uprave dugogodišnja i da tu saradnju izuzetno ceni.

"Sada je već deseta godina 'I belong' kampanje. Srbija je učinila puno i blizu je cilja, da reši sve slučajeve državljanstva", rekao je on.

Kako je ocenio, saradnja UNHCR-a i ministarstva pokazuje da se može napredovati brzo.

Obuka "Kako asertivno da komuniciramo" održava se danas matičarima koji vode matične knjige za Kragujevac, Valjevo, Velika Plana, Arilje, Veliko Gradište, Požarevac, Loznica, Niš, Sremska Mitrovica i Beograd.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Glišović: Groblje za kućne ljubimce ima 839 grobnih mesta,Park sećanja, rozarijume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA