Pirot dobija najmoderniji kulturni centar, država uložila više od 500 miliona dinara

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U Pirotu će danas u podne, u prisustvu premijera Srbije Miloša Vučevića, svečano biti otvoren renovirani objekat nekadašnjeg Doma vojske, sada moderni multifunkcionalni kulturni centar u koji je država uložila više od 500 miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić rekao je da je u pitanju "jedna od najvećih investicija u kulturi u celoj Srbiji" i da grad u samom centru dobija izuzetno moderan multifunkcionalni kulturni centar na više od 4.500 kvadratnih metara.

Otvaranju kulturnog centra će, uz premijera Vučevića, prisustvovati ministar kulture Nikola Selaković i ministar za javna ulaganja Darko Glišić.

- Ovaj posao je započet pre nekoliko godina kada je Grad Pirot od Vojske otkupio čitav ovaj kompleks nekadašnjeg Doma vojske, sada multifunkcionalnog kulturnog cetra - podsetio je Colić za Tanjug.

Objekat će biti dom za više ustanova kulture poput Narodne biblioteke Pirot, koja je, prema njegovim rečima, decenijama radila u veoma teškim uslovima a sada će biti najmodernija u Srbiji.

- Tu će biti smeštena i Turistička organizacija Pirot, biće dom mnogim udruženjima koja se bave umetnošću, tu je i Startap centar gde već radi nekoliko kompanija koje razvijaju IT sektor u Pirotu i mnogim drugima. Vrednost projekta je 516 miliona dinara i to je jedna od najvećih investicija u kulturi u celoj Srbiji - rekao je Colić.

On je izjavio da je rekonstruisana i velika sala sa više od 600 sedišta, koja će biti "zavidan prostor za programe kulture".

Direktorka Narodne biblioteke Pirot Bojana Ćirić kazala je Tanjugu da je ovo istorijski dan za ovu ustanovu, koja je svojevrsni čuvar kulturnog blaga pirotskog kraja.

- Ovo je istorijski trenutak za razvoj kulture u našem gradu. Zahvaljujući Vladi Srbije i Gradu dobili smo više od 1.000 kvadratnih metara za naš knjižni fond - istakla je ona.

Ona je podsetila na nekoliko selidbi poslednjih decenija, a sada će prvi put sva odeljenja Narodne biblioteke biti na jednom mestu, što je, kako kaže, od ogromne važnosti i za korisnike i za zaposlene.

- Moći ćemo da izložimo i naše legate, stare i retke knjige, što do sada nismo imali gde da izložimo, a sada će naši korisnici i javnosti moći da vidi u svakom trenutku. Dobili smo i atrijum koji će biti u funkciji omladinskog centra i tinejdžerskog kutka a imamo i malu salu koja će služiti za različite kulturno-umetničke programe. Smatram da će zahvaljujući ovom prostoru biblioteka dobiti pravi značaj koji zaslužuje - navodi Ćirić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Glišović: Groblje za kućne ljubimce ima 839 grobnih mesta,Park sećanja, rozarijume

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA