Slavimo Svetog Evtihija: Veruje se da danas treba otići u crkvu i izgovoriti ovu molitvu

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju praznik svetog sveštenomučenika Evtihija.

Sveti Evtihije, poreklom iz Sevastopolja, čuo je Hristovo jevanđelje, nakon čega je napustio svoje roditelje i prijatelje i pridružio se apostolu Jovanu Bogoslovu. Pratio ga je svuda, živeći po njegovom uzoru i stičući nebesku mudrost. Osnažen apostolskom revnošću, neumorno je iskorenjivao idolopoklonstvo.

Posle susreta sa svetim apostolom Pavlom, Evtihije je počeo da ga prati, propovedajući Hristovo jevanđelje i hrabro podnoseći sve nevolje. Zbog toga se sveti Evtihije smatra učenikom obojice, svetog apostola Jovana i Pavla.

Nazivan apostolom "od manjih," iako nije bio jedan od sedamdesetorice apostola, zaslužio je ovaj naziv jer je sa starijim apostolima propovedao Hristovo jevanđelje, bio postavljen za episkopa, služio reč Božiju i prinosio beskrvnu žrtvu. Prošao je mnoge zemlje, propovedajući ne samo u društvu apostola, već i sam. Ipak, nije putovao sasvim sam – prema verovanju pratio ga je anđeo Božji koji mu je davao snagu i otkrivao mu buduće događaje. Ovaj Hristov apostol je sa strpljenjem podnosio tamnovanja i mučenja, junački stradajući za Gospoda.

Jednom su ga u tamnici dugo držali bez hrane, ali je od Boga bio poslat hleb koji mu je donela nevidljiva ruka. Ovim hlebom se toliko okrepio da nije osećao bolove tokom mučenja. Drugom prilikom, kada su ga nagog obesili i počeli strugati kožu, iz njegovog tela je potekla krv koja je ispunila vazduh predivnim mirisom. Kada su ga bacili u vatru, začuo se grom sa neba i pala je velika kiša sa snegom, gaseći vatru i ostavljajući svetitelja živog i nepovređenog, dok je on slavio Boga.

Predali su ga zverima da ga pojedu, ali su zveri postale krotke pred njim. Najneobičniji događaj bio je kada je lav, pušten na njega, progovorio ljudskim glasom i hvalio Gospoda Isusa Hrista, zaprepastivši sve prisutne. Onaj koji je nekada otvorio usta Valamovoj magarici da govori kao čovek, mogao je i lavu da podari ljudski glas da posrami neznabošce i proslavi svoju svemoć.

Što se tiče kraja njegovog života, sveti Evtihije je iz Efesa odveden u Sevastopolj, gde su mu odsekli glavu mačem, a Gospod Isus ga je ovenčao vencem pobede.

Molitva

Na današnji dan valjalo bi da vernici izgovore ovu molitvu:

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Evtihije: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA