Preminuo Nebojša Vladisavljević

 
Ekipa Srbije
Ekipa Srbije
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Nebojša Vladisavljevič, veliki umetnik, virtuoz na violini, kao i romski aktivista, preminuo je, a povodom njegove smrti oglasilo se Udruženje Roma novinara.

- Poštovani prijatelji, danas se opraštamo od Nebojše Vladisavljevića, velikog virtuoza na violini, romskog aktiviste i stvaraoca romske politike.

Nebojša je bio osnivač Romske Partije i generalni sekretar, te je svojim radom i zalaganjem pomogao ostvarenju prava i unapređenju položaja Roma u našem društvu. Njegova predanost i ljubav prema romskoj kulturi, tradiciji i jeziku ostavili su neizbrisiv trag, a posebno na one koji su ga poznavali.

Nebojša je bio osnivač romske redakcije na radiu Sombor, gde je svojim emisijama pronosio lepotu romske muzike i priče.

Bio je veliki prijatelj i poznavalac romske omladine, te je njegova podrška i mentorstvo mnogima bila neizmerna inspiracija.

Zajedno smo radili na istraživanju korena romskog jezika i lovarskog dijalekta, sprovodili dugogodišnje istraživanje istorije Cigana i veze sa srbskim narodom, još od davnih Svevladovića i Tribala.

Detaljno obrađivali procese komunističke vlasti i nakaradne odluke donete na Brionima 1969 godine u dogovoru sa Vilijem Brantom, kao i samo osnivanje Svetskog kongresa Roma 1971.

Povezali smo veliko značenje između dva simbola kolovrata i romskog točka, kao i mnoge druge značajne predmete i pisma.

Ostaje na nama da istraživanje završimo, publikujemo i obelodanimo.

Neka Nebojšin duh i njegova dela nastave da žive kroz nas, dok se nastavljamo boriti za bolji položaj i prava Roma u našem društvu.

Počivaj u miru, dragi Nebojša - saopštili su iz Udruženja Roma novinara.

(Telegraf.rs)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA