"Znaš ti ko sam ja": Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina vikala na dečaka sa smetnjama u razvoju?

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 9

Građane Zrenjanina duboko je potresla vest da se pomoćnica gradonačelnika tog grada Vera Milošev upustila u verbalnu raspravu sa tri maloletna dečaka, od koji je jedan sa smetnjama u razvoju, kome je poručila da "mu nije mesto u bioskopu", a njegovoj tetki sa "znaš ti ko sam ja?!". Ovaj slučaj jutros je komentarisala i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je pozvala roditelje deteta da podnesu pritužbu, kako bi kancelarija poverenice mogla dalje da reaguje.

Prema rečima očevidaca, Vera Milošev je zajedno sa svojim prijateljem vikala u bioskopu nakon projekcije filma govoreći najmlađem S. M. (12), dečaku sa smetnjama u razvoju, da mu "nije mesto u bioskopu". Zatim je njegovoj tetki koja je došla po njih zapretila: "Znaš ti ko sam ja?! Ja sam pomoćnik gradonačelnika, videćete vi svi, ovo je moj grad", a zatim joj, navodno, pokazala srednji prst.

Reporter "Blica" je imao uvid u službenu belešku iz Policijske uprave u Zrenjaninu gde je čitav incident prijavljen i o čemu je obavešteno nadležno Osnovno javno tužilaštvo u gradu na Begeju.

Kako za "Blic" objašnjava Sava Mihajlović, otac napadnutog dvanaestogodišnjaka, njegov sin je praktično pobegao iz bioskopa vidno uplašen i uznemiren, a tetka koja je došla po njega brzo ga je sklonila u kola kako bi ga zaštitila.

"Šta on traži ovde, njemu nije mesto u bioskopu"

- Incident se dogodio u nedelju 1. septembra. Tog dana mi je bio rođendan i sa rodbinom smo otišli u restoran, a moj sin je sa dva brata od tetke stara 15 i 17 godina otišao u bioskop gde su uživali u filmu sve dok nije došlo do verbalnog okršaja sa Verom Milošev i njenim prijateljem N. Š. Oni su se prilikom izlaska iz bioskopa obratili dečacima rečima: "Šta on traži ovde, njemu nije mesto u bioskopu. Nemoj da sam vas više video ovde", rekao im je prijatelj Vere Milošev misleći na mog sina koji ima 12 godina, ali još slabije govori. On ide po posebnom programu u školu, ali sve razume i nikada ni sa kim nije imao problema - priča potreseni Mihajlović.

Dodaje da se verbalno maltretiranje nastavilo i prilikom izlaska iz bioskopa te je njegov sin pobegao do tetke koja je došla po njega.

Uhvatila je za ruku, pokazala joj srednji prst?

- Bio je jako uznemiren. Tetka u trenutku nije znala šta se desilo i sakrila ga je u kola kako bi ga smirila. U tom su snaha i njen muž došli po druga dva dečaka i onda su se Vera Milošev i njen prijatelj obrušili na njih. Kada ih je moja snaha upitala u čemu je problem, Vera Milošev ju je uhvatila za ruku koju je ova istrgla i rekla pomoćnici gradonačelnika da ne sme tako da se ponaša na šta joj je ova odgovorila: "Ja sam pomoćnica gradonačelnika. Ovo je moj grad" i pokazala joj srednji prst - tvrdi Mihajlović.

Deca su jako uplašena i uznemirena, brinu se za svoju bezbednost

Kako kaže, te večeri su jedva smirili sina koji je zbog preživljene traume zaspao tek oko dva sata nakon ponoći, a da su uznemirena i njegova starija braća čiji se roditelji sada plaše za svoju bezbednost zato što se Vera Milošev pozivala na svoju funkciju, a njen prijatelj ih je, tvrdi, snimao dok su ulazili u kola i odlazili sa mesta incidenta.

Slučaj prijavljen policiji

- Ovo je za mene jako poražavajuće, da se neko iživljava nad decom, pogotovo ako je reč o osobi koja se nalazi na tako odgovornoj funkciji kao što je Vera Milošev i dečaku sa problemima u razvoju. Moj sin nikada nikome nije pravio probleme, a ni njegova braća i svi smo jako uznemireni i potreseni. Upravo zato smo i prijavili ceo slučaj policiji da se to ne bi ponovilo nekoj drugoj deci - priča za "Blic".

Polagali nadu u tužilaštvo, ali - postupak obustavljen?

Otac napadnutog dvanaestogodišnjaka se nadao da će nadležno javno tužilaštvo obaviti svoj posao jer je čuo da je naloženo ispitivanje snimaka bezbednosnih kamera iz bioskopa kako bi se potvrdili navodi iz prijave, kao i da svi vinovnici incidenta treba da budu pozvani u policiju po nalogu tužilaštva i tamo da daju izjavu. Međutim, primio je loše vesti.

- Do mene je stigla vest da je tužilaštvo odustalo od dalje istrage i da je donelo zaključak bez pregleda snimaka sa bezbednosnih kamera i uzimanja izjava od svedoka da u pomenutom incidentu nije došlo do nikakvog prekršaja i da se postupak obustavlja. Ukoliko je to istina, podneću privatnu tužbu protiv ljudi koji su napali mog sina i njegovu braću. Ne interesuje me novac i ne radim to zbog novca. Ukoliko i dobijemo neku odštetu sav iznos će biti uplaćen u humanitarne svrhe za decu sa smetnjama u razvoju. Radim to kako bih probao da sprečim da se tako nešto dogodi još nekom detetu - poručio je ogorčeni otac.

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu do objavljivanja teksta nije odgovorilo na pitanja "Blica" da li je zaista odustalo od dalje istrage bez uzimanja izjava svedoka i pregleda snimaka sa bezbednosnih kamera.

Poverenica Janković pozvala roditelje deteta da podnesu pritužbu

Brankica Janković, poverenica, osvrnula se jutros tokom gostovanja na RTS na slučaj diskriminacije deteta sa smetnjama u razvoju u Zrenjaninu.

Ona je pozvala roditelje deteta da podnesu pritužbu, kako bi kancelarija poverenice mogla dalje da reaguje. Osvrnula se i na rečenicu koja je navodno tada izgovorena "znaš li ti ko sam ja“.

- Ta rečenica, znaš li ti ko sam ja, odražava stanje u društvu koje je apsolutno nedopustivo. Šta to znači ko sam ja? Ja sam ljudsko biće. Ja radim svoj posao - rekla je poverenica.

(Telegraf.rs/Blic)

Video: Hiljade okupljenih u Minhenu: Srbi slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    5. septembar 2024 | 12:56

    Odmah skidanje sa te funkcije + krivična...

  • N 1

    5. septembar 2024 | 12:48

    Bez obzira što je dete sa posebnim potrebama treba pratilac da brine o ponašanju,ne može da smeta svima u celoj biskopskoj sali,roditelji moraju da se prilagodi većini prisutnih.Ako je dete sa sindromom to ne znači da se ceo svet i zemlja oko njega okreću.

  • Boža zemunac

    5. septembar 2024 | 14:34

    A znaš li ti, ko si ti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA