Manifestacija koja slavi bogatstvo romske kulture i okuplja zajednicu već četvrt veka

 
Ekipa Srbije
Ekipa Srbije
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

U srbobranskom naselju Jamure, po 25. put, održana je jedinstvena manifestacija „Ciganske vatre“, koja okuplja kulturno-umetnička društva iz cele Vojvodine. Ovaj događaj, koji već četvrt veka predstavlja simbol zajedništva i radosti, održava se uz podršku Opštine Srbobran, Pokrajinske vlade i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Manifestacija je započela tradicionalnim nastupima kulturno-umetničkih društava iz Srpskog Krstura, Toronta i Kikinde, a veselje je upotpunjeno muzikom romskih trubača. Jedan od najočekivanijih trenutaka bio je izbor novog kmeta romske zajednice, a kruna večeri bio je izbor Miss 25. „Ciganskih vatri“, događaj koji iz godine u godinu privlači najviše pažnje i posetilaca.

Pored bogatog kulturnog programa, svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici, među kojima su bili Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta Roma. Oni su u svojim obraćanjima istakli važnost očuvanja romske tradicije i doprinos romske zajednice kulturnoj raznolikosti Vojvodine.

Za ovogodišnjeg „Kneza” romske zajednice u Srbobranu proglašen je Miloš Brankov, dok je osnivač manifestacije, Slavko Dimić, govorio o bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu Roma, podsećajući prisutne na značaj njihovog neprestanog putovanja i doprinosa kulturnom životu regije.

- „Ciganske vatre“ u Srbobranu, nakon četvrt veka postojanja, ostaju simbol radosti, zajedništva i očuvanja bogate kulturne tradicije Roma u Vojvodini. Ova manifestacija ne samo da slavi romsku kulturu, već i jača veze među svim narodima, potvrđujući da su zajedništvo i razumevanje temelj svake uspešne zajednice, kazala je na kraju manifestacije Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine.

(Telegraf.rs/A.N)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA