Reka Ibar presušila? Alarmantni snimci rečnog korita (VIDEO)

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Nažalost, svedoci smo ekološke katastrofe koja je pogodila naš region, a koja je duboko rastužila sve ljubitelje prirode, ribolovce i nadamo se, sve građane Tutina, Novog Pazara i Rožaja. Reka Ibar, jedna od najznačajnijih reka u ovom delu Balkana, presušila je. Ova tragedija je rezultat kombinacije velikih suša, visokih temperatura i, nažalost, ljudskog nemara prema prirodnim resursima.

Fotografije i video zapisi koje je dobila redakcija "Sandžak danas", prikazuju zastrašujuće prizore presušenog rečnog korita u mestu Dračenovac, na granici Crne Gore sa Srbijom, kao i nizvodno u blizini Ribarića, tačnije do "Miljine Glave". Ono što je posebno bolno jeste činjenica da su mnoge ribe, koje su bile simbol života u ovoj reci, nastradale usled ove prirodne i ljudske katastrofe.

Aladin Melajac, aktivni ribolovac i borac za zaštitu reka i prirode u Sandžaku, podelio je svoje mišljenje o ovoj situaciji: "Ovo što se dešava sa rekom Ibar je prava tragedija. Ova reka je bila žila kucavica za mnoge od nas, a sada gledamo kako se gasi život u njoj. Ne možemo više zatvarati oči pred ovim problemima. Svi smo odgovorni - i pojedinci i institucije. Vreme je da preduzmemo konkretne korake kako bismo zaštitili ono što je ostalo od naših prirodnih resursa".

Posebno je tragično što su većinom stradali salmonidi: mladica, pastrmka i lipljan, što je prava žalost. Takođe su nastradali klen i krkuša, što dodatno pogoršava ovu ekološku katastrofu.

Ova situacija nije samo upozorenje na to koliko smo krhki u odnosu na prirodne sile, već i poziv na buđenje savesti svih nas. Prekomerna potrošnja vode i nedostatak adekvatnih mera za očuvanje reke doveli su do ovakvog stanja. Reka Ibar, koja je nekada bila puna života, danas je samo bleda sena onoga što je nekada bila, piše "Sandžak danas".

Ova situacija zahteva hitnu reakciju nadležnih organa, ali i angažman svih građana kako bi se sprečilo dalje propadanje našeg prirodnog okruženja. Nije samo reka Ibar u pitanju, već i svi mi koji smo ovisni o njenim resursima i lepotama.

(Telegraf.rs/Sandžak danas)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resava 88

    4. septembar 2024 | 10:43

    U našem kraju Kovanička reka skoro svake godine leti presuši ali kada padnu kiše onda nabuja i plavi,priroda čini svoje i ne znamo koga da krivimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA