Milanka Karić i Fondacija Braća Karić podržali kulturni most između Srbije i Slovačke

 
B. M.
B. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Fondacija Braća Karić nastavlja sa svojom misijom očuvanja kulturnog nasleđa i podrške tradicionalnim vrednostima širom Evrope. Ovogodišnji „Dan Slovačke nošnje 2024“, koji je održan u Banskoj Bistrici 1. septembra, bio je poseban iz više razloga, ali pre svega zbog učešća folklornog ansambla „Petrovska družina“ iz Bačkog Petrovca iz Srbije. Ovaj ansambl, koji predstavlja slovačku nacionalnu manjinu u Srbiji, svojim nastupom je očarao publiku i doneo deo srpsko-slovačke tradicije u srce Slovačke.

Fondacija Braća Karić, na čelu sa počasnom predsednicom gospođom Milankom Karić, sa ponosom je organizovala i podržala dolazak i učešće „Petrovske družine“ na ovom prestižnom događaju, prepoznajući važnost promocije i očuvanja kulturne baštine. Zahvaljujući podršci Fondacije Braća Karić, „Petrovska družina“ je imala priliku da prikaže autentične slovačke nošnje, običaje i tradicionalne igre, koje su decenijama negovane u Bačkom Petrovcu.

Tokom ove spektakularne manifestacije, koja je postala sastavni deo Banskobistričkog kulturnog leta, učesnici i posetioci uživali su u bogatom kulturnom programu. Posebno mesto u programu zauzeli su nastupi folklornih grupa, među kojima je „Petrovska družina“ svojom energijom i autentičnošću privukla posebnu pažnju. Njihov nastup bio je jedan od najupečatljivijih, što je doprinelo da se kulturna raznolikost Srbije predstavi u najboljem svetlu. Oni su izveli pesme koje su tipične za Slovake iz Vojvodine, tačnije iz Bačke, a koje se generacijama unazad prenose sa kolena na koleno.

Fondacija Braća Karić Foto: Uroš Marković

Na manifestaciji su prisustvovali visoki zvaničnici, na čelu sa predsednikom Republike Slovačke Petrom Pelegrinijem, uz ministarku kulture Slovačke Martinu Šimkovičovu, gradonačelnika Banske Bistrice Jana Noska, kao i drugi značajni političari. Njihova podrška kulturnim manifestacijama poput ove svedoči o važnosti očuvanja i promocije nacionalnih tradicija.

Manifestacija je uključivala i brojne druge aktivnosti, kao što su kreativne radionice, časovi plesa i pevanja, kao i izložbe tradicionalnih zanata, što je omogućilo posetiocima da dublje istraže bogatstvo slovačke kulture. Fondacija Braća Karić je ovom prilikom još jednom istakla svoju posvećenost podršci kulturnoj raznolikosti, ne samo u Srbiji, već i širom Evrope.

Učesnici i publika su sa oduševljenjem primili „Petrovsku družinu“, koja je svojim nastupom dokazala da je folklor živa tradicija koja spaja nacije i kulture.

Fondacija Braća Karić će i u budućnosti nastaviti da podržava slične inicijative, uverena da kulturna razmena i negovanje tradicije igraju ključnu ulogu u izgradnji mostova između naroda, izjavila je počasna predsednica Milanka Karić i naglasila da porodica Karić neguje očuvanje tradicije i porodičnih vrednosti vekovima unazad, od samih početaka istorije porodice u Peći, gde su, okupljeni oko Pećke patrijaršije, i počeli sa prvim dobrončinstivma.

Fondacija Braća Karić Foto: Uroš Marković

Gospođa Milanka Karić je posebno istakla važnost ove manfestacije koja spaja bratski srpski i slovački narod, ali i neguje i čuva tradiciju slovenskih evropskih naroda.

Posebno zadovoljstvo bilo je biti u društvu najviših zvaničnika Republike Slovačke, na čelu sa predsednikom Petrom Pelegrinijem, a učešće u organizaciji ove manifestacije za Fondaciju Braća Karić predstavlja još jedan korak u pomaganju slovačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Radujemo se i pripremamo za nove divne manifestacije sa našim bratskim slovačkim narodom i ovom prilikom se zahvaljujemo svima na divnom gostoprimstvu, na prvom mestu predsedniku Republike Slovačke i organizatorima manifestacije – hvala vam na divnim uspomenama koje smo poneli iz prelepe Slovačke, zaključila je gospođa Milanka Karić.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA