Otkrivamo prete li Srbiji obilni pljuskovi i grmljavinske oluje pod uticajem ciklona sa istoka

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Danas je prvi dan klimatološke jeseni, a vreme je vrelo kao usred leta. Temperature ovog poslepodneva dostižu čak 37 stepeni koliko se meri u Velikom Gradištu, dok je u Beogradu 35°C.

Trenutne temperature vazudha Foto: meteociel

Srbija je i danas među najtoplijim predelima u Evropi.

Trenutne temperature vazudha Foto: meteociel

Inače, Srbija je i dalje pod uticajem visinskog ciklona iz oblasti Turske. Na severu Srbije je vedro, u ostalim predelima ima jačeg razvoja oblačnosti.

Visinski ciklon Foto: sat24

Slična sinoptička situacija očekuje se i početkom sledeće sedmice.

Očekuje se uticaj visinskog ciklona, koji će donositi i dalje grmljavinske oluje i obilnije pljuskove Turskoj, delovima Bugarske, Rumunije i Grčke.

Nad Srbijom će preovladavati visinska severoistočna strujanja.

Ipak, centar ciklona biće dovoljno dalek, tako da narednih dana padavinski i grmljavinski sistemi neće stizati do Srbije, ali se očekuje dolazak umerene oblačnosti.

Očekuje se i dalje vrelo vreme, uz maksimalne temperature sve do sredine sedmice do 37 stepeni.

Četvrtak će južnim i istočnim predelima Srbije doneti jači razvoj oblačnosti i pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Od četvrtka se očekuje i neznatni pad temperature vazduha. Iako se očekuje za koji stepen niža temperatura, ostaće i dalje tropski toplo vreme, uz temperature od 30 do 34°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 24 do 28°C, one će narednih dana i za 10 stepeni biti više od uobičajenog proseka za septembar.

Dakle, Srbiji u narednom periodu ne prete grmljavinski i padavinski sistemi pod uticajem visinskog ciklona sa istoka i biće i više nego vrelo.

Beograd i dalje očekuju tropske noći, jer se minmalna temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni. U ostalim predelima Srbije biće svežije i ugodnije noći, naročito u južnim i centralnim predelima Srbije gde će se minimalne jutarnje temperature spuštati na 10 do 15°C, lokalno na višim planinama i kotlinama i niže.

(Telegraf.rs)

Video: Helikopterska jedinica MUP Srbije gasi požare na Staroj planini kod Pirota

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sve u svega

    1. septembar 2024 | 16:50

    U kollima sam trenutno u Bg i 36,5 C° pokazuje na tabli sto nije srpsko letnje vreme nego africko ili tropsko a kamoli naše septembarsko i ako leto traje jos 20 dana.Definitivno smo u qrcu....

  • Nata

    1. septembar 2024 | 20:10

    Ovog leta se bas igraju klimom.Ovo vise nije prirodno!!!!

  • Даросава

    1. septembar 2024 | 18:10

    Тренутно сам у Трнову (Република Српска) на 1100м. надморске висине и 30 км. удаљеног од Сарајева. Температура права јесења 21 степен а сунце још сија пуним сјајем. Дивота.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA