Vreo početak nove školske godine! Evo koje je bilo još toplije, temperature su išle do skoro 40 stepeni

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovogdišnji septembar započeo je pravim tropskim vremenom, uz temperature znatno iznad proseka. Danas je i prvi dan nove školske godine i đaci se vraćaju u svoje klupe. Prvi dan škole doneće i više nego letnje vreme, uz temperature i do 35°C. Koliko je to toplo, govori padatak da je proseča maksimalna temperatura oko 27 stepeni.

Temperatura vazduha oko 13 časova, 1. septembra 2024. godine Foto: Meteciel

Sunčano i tropski toplo vreme potrajaće tokom većeg dela sedmice pred nama, uz temperature od 30 do 35°C, lokalno  i do čak 37 stepeni.

Ove temperature delovaće na mnogo neugodno, s obzirom da je reč o vrlo visokim temperaturama za ovo doba godine i da dolaze nakon vrelog jula i avgusta.

Prema trenutnim prognozama, postepeni pad temperature usledio bi prema sredini septembra, ali bi ostalo i dalje veoma toplo, uz tempetature oko 30°C, dok bi letnje vreme potrajalo tokom većeg dela septembra.

Prvi septembar ujedno je i prvi dan klimatološke jeseni

U proseku, septembar se odlikuje ugodnim letnjim vremenom, a na početku meseca prosečne maksimalne temperature su i od 25 do 35°C.

Upravo takav bio je prošlogodišnji septembar i prvi septembar 2016 i 2014 godine, dok su 2022. godine zabeležene skoro pa jesenje vreme, uz temperature na severu i zapadu zemlje od 16 do 20°C.

Maksimalne temperature vazduha 1. septembra 2022. godine Foto: Ogimet

Ipak, nije samo ovaj početak septembra iznenadio vrelinom.

Veoma slično stanje bilo je i 2017, 2018, i 2019. godine. Prvi septembar tih godina doneo je vreline poput današnjih, uz maksimalne temperature i do 35°C.

Najvrelije poslednjih godina bilo je na samom početku septembar 2015. godine, pa je tako tadašnji prvi septembar doneo Beogradu tropskih 36 stepeni, a centralnim i južnim predelima Srbije i više, pa je tako u Kragujevcu i u Ćupriji mereno 38°C.

Maksimalne temperature vazduha 1. septembra 2015. godine Foto: Ogimet

Ipak, tada apsolutni rekordi za septembar nisu bili ugroženi, kao što neće biti ni ove godine.

Ako se vratimo sada već u daleku prošlost, 9. septembra 1946. godine u Beogradu je merena najviša ikada temperatura u septembru i to skoro 42 stepena (41,6°C).

Dakle, pred nama je vreo početak školske godine, a svim đacima i nastavnom osoblju želimo srećan početak iste i da se što pre prilagode vrelim vremenskim uslovima i u septembru.

Prema trenutnim prognozama pravog jesenjeg zahlađenja nema na vidiku, niti se u narednom periodu očekuju značajnije i onbilnije padavine.

(Telegraf.rs)

Video: MUP: Za 24 časa u Srbiji 200 požara, 179 na otvorenom prostoru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA