Na mestu gde su ubijeni Andrej i njegovi vojnici izbila lekovita voda: SPC posvećuje dan tom mučeniku

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prvi dan septembra u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je svetom mučeniku Andreju Stratilatu.

On je bio oficir, tribun, u rimskoj vojsci u vreme cara Maksimijana. Po rođenju iz Sirije i sa službom u Siriji. Kada su Persijanci ugrozili rimsku carevinu, Andreju je bila poverena vojska u borbi protiv neprijatelja. Tom prilikom bio je proglašen za vojvodu - stratilata.

Potajni hrišćanin, mada još nekršten, Andrej se pouzdao u Boga i od mnoštva vojnika odabrao samo najbolje i pošao u boj. Pred bitku on je rekao vojnicima, da ako budu svi prizvali u pomoć jedinog istinitog Boga, Hrista Gospoda, neprijatelji će se kao prah raspršiti ispred njih. I zaista svi vojnici, oduševljeni i Andrejom i njegovom verom, prizvali su u pomoć Hrista i krenuli su u napad.

Persijska vojska bila je pobeđena potpuno. Kada se Andrej vratio u Antiohiju, neki zavidljivci su ga optužili da je hrišćanin i carski namesnik pozvao ga je ga na sud. Andrej je otvoreno izjavio svoju nepokolebljivu veru u Hrista. Posle ljutih muka namesnik je bacio Andreja u tamnicu i pisao caru u Rim. Znajući ugled Andrejev u narodu i u vojsci car je naredio namesniku da pusti Andreja na slobodu, ali da vreba drugu priliku i drugi razlog (a ne veru) i da ga ubije.

Kroz Božje otkrovenje Andrej je saznao za tu naredbu carevu, pa  je poveo sa sobom svoje verne vojnike, 2593 na broju, otišao s njima u Tars Kilikijski, i tu su se svi krstili kod Petra episkopa. Gonjen i tu od carskih vlasti, Andrej se s družinom svojom povukao daleko u planinu jermensku Tavros. Tu u jednom klancu, dok su oni bili na molitvi, stigla ih je rimska vojska i sve do jednog posekla. Niko od njih nije hteo ni da se brani, jer svi behu željni mučeničke smrti za Hrista. Na tom mestu, gde se izlila krv mučenička, izbio je ključ lekovite vode, koja je isceljivala od svake bolesti. Petar episkop je došao potajno sa svojim ljudima, i časno sahranio tela mučenika na tom istom mestu. Postradali su svi časno, i ovenčani vencima besmrtne slave preselili se u carstvo Hrista.

Tropar

Ostavivši slavu zemaljskog dostojanstva, nebesko Carstvo si nasledio: Kapljama krvi, kao veličanstvenim dragim kamenjem, neuvenljive vence si ukrasio, i ka Hristu si priveo sabor mučenika. Sa zborom anđelskim u bezvečernjoj svetlosti, nezalazno Sunce, Gospoda Hrista, si pronašao, Sveti Andreje Stratilate: NJega stalno moli, sa onima koji postradaše sa tobom, da spase duše naše.

(Telegraf.rs)

Video: U najstarijoj crkvi u Beogradu čuvaju se čudotvorne mošti čak šest svetaca koje Srbi slave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA