Jubilarna 20. Mud(r)ijada održana u Lunjevici: Pobednik dobija posebu varjaču, ono što spremaju je afrodizijak

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U gornjomilanovačkom selu Lunjevica danas je sve mirisalo na poseban specijalitet - gulaš od belih bubrega. Vrsni majstori pažljivo su spremili svoj materijal, goveđe, svinjske testise, a kao i obično, bilo je i delikatesnih primeraka. Bitna su veličina, boja i ukus, a svi su završili u loncu. Jubilarna 20. Mud(r)ijada i ovaj put je okupila na desetine ljubitelja dobrog zalogaja i dobrog raspoloženja.

- Naš kraj je stočarski, goveda pažljivo hranimo, zato nam beli bubrezi imaju poseban ukus. Jako su važni i začini koji se stavljaju da bi ovaj specijalitet imao poseban ukus. Priprema nije zahtevna, ali moraju se znati male tajne velikih majstora. Ovaj gulaš služi i kao afrodizijak, tako da se večeras gospođe spreme kad im se muževi vrate kućama, kaže za RINU uz osmeh Branko Jevtić koji je na ovo takmičenje stigao iz Kruševca.

Manifestacija Mud(r)ijada počela je 2004. godine zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka, a onda je za nju čuo čitav svet. Svih ovih godina osim domaćih, na takmičenje u spremanju gulaša od belih bubrega dolaze posetioci iz čitavog sveta. Stručni žiri svaki put je na velikim mukama i ima težak zadatak.

- Tradicionalno imamo naše takmičare iz Australije, Nemačke, dolaze ljudi sa svih strana. Interesantno je to što je ova manifestacija postala prvo poznata u svetu, a potom i kod nas. Sada je zaista postala od velikog značaja kako za Gornji Milanovac, tako i za čitavu Srbiju, kazala je organizatorka Jovana Erović.

Ona ističe da su pravila jasna, sve ostalo je promenjiva kategorija, ali glavni sastojak gulaša moraju biti beli bubrezi.

- Ko od takmičara nije uspeo da ih obezbedi, onda im mi dajemo uz kotizaciju goveđe bele bubrege. Tokom svih ovih godina imali smo zaista neverovatne primerke, bele bubrege od konja, medveda, pauka i ajkule, kaže Jovana.

I ove godine najbolji među najboljima, onaj čiji gulaš od belih bubrega ima najbolji ukus, miris dobija zanimljivu nagradu u vidu varjače u obliku testisa.

(Telegraf.rs)

Video: Zašto stranci kuvaju "bele bubrege" u Srbiji? Druženje bolje od ukusa ovog specijaliteta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA