Ona je simbol Prijepolja, odoleva vekovima pa i danas pokazuje tačno vreme: Sahat kula jedinstvena na svetu

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Sahat kula u Prijepolju jedinstvena je građevina za koju se slobodno može reći da je trenutno najstariji objekat u gradskom jezgru Prijepolja. Zvaničnih podataka nema i samo se na osnovu određenih pretpostavki može zaključiti da je građena krajem 16. ili početkom 17. veka kada je na ovim prostorima bila aktuelna osmanska vlast. Istoričar umetnosti Mirko Malešić koji se bavio proučavanjem kula iz otomanskog perioda kaže da je prijepoljska Sahat kula potpuno atipična.

- Takvi objekti uglavnom su bili uži i visoki, a ova kula je drugačija, pa neki autori smatraju da je to možda ostatak nekadašnjeg zvonika, jer postoje određeni izvori koji kažu da je u starom Prijepolju postojala crkva ali se ne zna tačno gde se ona nalazila, ali za to nema naučnih dokaza”, tvrdi za RINU Malešić.

Prema njegovim rečima većina autora koji su se bavili ovom građevinom, bez obzira da li su srpski ili bošnjački, a bilo je i turskih, došli su do zajedničkog zaključka da se razlikuje od svih ostalih izgrađenih u regionu.

- Uzimani su parametri i u Turskoj i svi su se složili da su parametri ove Sahat kule van standarda, a da li je ona kao takva jedinka i da li je neko video izuzetnosti i to tako uradio ili je neka druga priča u pitanju, to za sada ništa pouzdano ne znamo - ističe Malešić.

Sahat kula je nekoliko puta restaurirana, poslednji put 2004. uz pomoć sredstava tadašnjeg ministarstva za nacionalne manjine a na inicijativu udruženja IKRE. Tada je restauriran krov, kula je omalterisana i okrečena i tada su skinuti brojčanici (koji se danas čuvaju u prijepoljskom muzeju) kao i mehanički satni mehanizam, koji je zamenjen elektronskim, koji je uradio Prijepoljac Vladimir Bogdanović. Malešić dodaje da su u Prijepolju postojale porodice koje su bile zadužene za navijanje sata i održavanje satnog mehanizma kako bi on funkcionisao.

- Sadašnji elektronski mehanizam je tačan i samostalno se podešava prema Griniču i slobodno se može reći da je jedan od najtačnijih kod nas - tvrdi Malešić.

Osim što je pokazivala tačno vreme i na svaki sat se oglašavala jasnim zvukom, u Sahat kuli se šezdesetih godina prošlog veka nalazila trafo stanica, a potom je u njoj bio i kiosk. Zatim je jedno vreme bila i slikarski atelje. Danas je Sahat kula jedan od najprepoznatljivijih simbola Prijepolja i nezaobilazna turistička destinacija.

- Skoro svako ko dođe ili prođe kroz grad obavezno kod nje zastane, fotografiše je, jednostavno i samo mesto na kome se nalazi odaje pravi ambijent Prijepolja. Od davnina je Prijepolje multikulturalna sredina i svo kulturno - istorijsko nasleđe koje poseduje, čini važan segment turističke ponude koja je adekvatno predstavljena svim zainteresovanim posetiocima kako putem medija, tako sve češće i kroz društvene mreže ali i putem svih drugih pratećih turističkih publikacija - ističe direktor TO prijepolje Petar Vsiljević.

I bez obzira što se ne zna kada je tačno sagrađena niti ko je bio njen neimar Sahat kula u Prijepolju odoleva vekovima i dan danas pokazuje tačno vreme, a ubrzo će doživeti još jednu restauraciju i to pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva.

(Telegraf.rs)

Video: Dve osobe povređene u jezivoj nesreći na auto-putu kod Batočine: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA