Apel Instituta za srpsku kulturu međunarodnoj zajednici

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kolektiv Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić saopštio je da tzv. kosovska policija nastavlja da drži prostor Instituta pod opsadom, čime ozbiljno ugrožava opstanak institucije i bezbednost njenih zaposlenih.

"Tokom napada, odneta je dragocena računarska oprema, neophodan inventar i, verovatno, ključni dokumenti, sve pažljivo sakriveno u crnim kesama", navodi se u saoštenju.

Ističe se da je taj akt vandalizma, koji je praćen pljačkom i skrnavljenjem kulturnih dobara, deo šire kampanje usmerene protiv srpskog naroda i njegovog bogatog kulturnog nasleđa.

"Ovaj Institut je decenijama unazad bio posvećen očuvanju i promociji srpske kulture, istorije i jezika, pružajući neprocenjiv doprinos razumevanju naše zajedničke evropske baštine. Napadi na institucije kulture su napadi na naše kolektivno sećanje, na naše identitete i na našu sposobnost da živimo zajedno u miru i poštovanju različitosti", navedeno je u saopštenju.

Napad na Institut nije samo fizički upad, već i direktan udar na srpsko kulturno nasleđe i multikulturalni suživot, poruka je kolektiva Instituta za srpsku kulturu Priština - Leposavić.

"Zato apelujemo na međunarodnu zajednicu da osudi ovaj sramni čin i preduzme sve neophodne mere kako bi se zaštitila ova važna institucija i omogućio nastavak njenog rada. Takođe, pozivamo sve ljude dobre volje da se ujedine u odbrani kulture i tolerancije, jer samo zajedno možemo da izgradimo bolju budućnost za sve", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Denis se junački bori od kako je doživeo strašnu nesreću, a sada mu je potrebna pomoć

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA