Pljeskavica za Ginisa: Na "Leskovačkoj Roštiljijadi" oboren svetski rekord u veličini pljeskavice!
Osmi put zaredom standardna i uigrana ekipa vrhunskih leskovačkih roštiljdžija nadmašuje sopstvene rekorde u pravljenju "maksi-pljeskavice za Ginisa".
Majstori roštilja: Ivica Zdravković, Predrag Lazarević, Ljubiša Djordjević, i braća Stefan i Bojan Cvetković iz leskovačkih elitnih restorana "Dva drugara" i "Koliba" tokom večeri, u četvrtak 30 avgusta, na velikoj montažnoj skari na leskovačkom Bulevaru oslobođenja ispekli su pljeskavicu težine 86,4 kilograma, prečnika 226 centimetara i prosečne debljine oko 2,1 centimetar.
Stručni žiri: predsednik žirija Saša Mišić ekspret kulinarstva iz Beograda, i članovi žirija Igor Stevanović majstor roštilja iz Leskovca i Zoran Todorović profesor kulinarstva iz Niša veoma pedantno zabeležili su težinu, izgled i orinoleptička svojstva ispečene pljeskavice.
Sve vreme pečenja maksi pljeskavice na trgu prisutne je zabavljao orkestar Mike i Isidora Zećirovića iz Bojnika, inače pobednika ovogodišnjeg takmičenja za "Prvu trubu" u Guči.
Pre toga događanja na montažnoj skari površine od oko 5 kvadrata, u kuhinji leskovačkeVisoke poslovne škole, u odseku za kulinarstvo, takmičili su se majstori roštilja njih desetak od kojih su u užoj konkurenciji bili osmorica kao i dvoje iz susedne Bugarske i Severne Makedonije.
- Apsolutni pobednik ovog takmičenjaje Božidar Stamenković iz restorana "Tomina priča" iz Pečenjevca - istakao je ovom prilikom Saša Mišić predsednik centralnog žirija 34. "Leskovačke Roštiljijade".
Iako je gospodin Mišić imao svojevremeno mnogo primedbi na roštiljdžije kao autor i voditelj TV-serijala "Paklena kihinja" na račun obrade i serviranja roštilja, ovom prilikom on ističe suprotno: "Vrhunski roštilj se jede i pravi samo u Leskovcu. Možda treba malo više poraditi na njegovoj reklami jer on je naš pravi brend za inostranstvo..." naglasio je u našem razgovoru Saša Mišić.
Već sledećeg dana "Leskovačka Roštiljada" u takmičarskom delu okupila je učenike srednjih ugostiteljskih i turističkih škola iz Srbije, u Srednjoj ugostiteljskoj itrgovinskoj školi u Leskovcu, iz čijeg podmlatka neprekidno "niču" budući majstori roštilja...
Procenjuje se, nezvanično kod organizatora leskovačke Turističke organizacije TOL-a, da će ovogodišnja "Roštiljida" okupiti oko pola miliona gostiju iz svih regiona Srbije, ali i brojnih gostiju iz inostranstva.
Prema nezvaničnim procenama u Leskovcu se tokom "Roštiljijade" pojede oko pet šlepera mesa i popije duplo više alkoholnih i bezalkoholnih pića.
Možda svemu tome svoj veliki doprinos daju i odlični koncerti srpskih estradnih zvezda...
Mi smo zabeležili i "najezdu" bugarskih gurmana u ovaj grad i svi su prezadovoljni: "Sve mi se sviđa na Roštiljijadi i hrana i piće i ljubazne roštiljdžije", ističe uz osmeh u našem razgovoru Katja Hristova iz bugarskog grada Pernika, inače visoki funkcioner u Savezu penzionera Bugarske...
(Telegraf.rs/Tomislav Stevanović)
Video: VIP zvanice stižu i kod Kamale Haris: Neizvesna izborna noć u Americi
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.