Pljeskavica za Ginisa: Na "Leskovačkoj Roštiljijadi" oboren svetski rekord u veličini pljeskavice!

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Osmi put zaredom standardna i uigrana ekipa vrhunskih leskovačkih roštiljdžija nadmašuje sopstvene rekorde u pravljenju "maksi-pljeskavice za Ginisa".

Majstori roštilja: Ivica Zdravković, Predrag Lazarević, Ljubiša Djordjević, i braća Stefan i Bojan Cvetković iz leskovačkih elitnih restorana "Dva drugara" i "Koliba" tokom večeri, u četvrtak 30 avgusta, na velikoj montažnoj skari na leskovačkom Bulevaru oslobođenja ispekli su pljeskavicu težine 86,4 kilograma, prečnika 226 centimetara i prosečne debljine oko 2,1 centimetar.

34. Foto: Tomislav Stevanović

Stručni žiri: predsednik žirija Saša Mišić ekspret kulinarstva iz Beograda, i članovi žirija Igor Stevanović majstor roštilja iz Leskovca i Zoran Todorović profesor kulinarstva iz Niša veoma pedantno zabeležili su težinu, izgled i orinoleptička svojstva ispečene pljeskavice.

Sve vreme pečenja maksi pljeskavice na trgu prisutne je zabavljao orkestar Mike i Isidora Zećirovića iz Bojnika, inače pobednika ovogodišnjeg takmičenja za "Prvu trubu" u Guči.

34. Foto: Tomislav Stevanović

Pre toga događanja na montažnoj skari površine od oko 5 kvadrata, u kuhinji leskovačkeVisoke poslovne škole, u odseku za kulinarstvo, takmičili su se majstori roštilja njih desetak od kojih su u užoj konkurenciji bili osmorica kao i dvoje iz susedne Bugarske i Severne Makedonije.

- Apsolutni pobednik ovog takmičenjaje Božidar Stamenković iz restorana "Tomina priča" iz Pečenjevca - istakao je ovom prilikom Saša Mišić predsednik centralnog žirija 34. "Leskovačke Roštiljijade".

Iako je gospodin Mišić imao svojevremeno mnogo primedbi na roštiljdžije kao autor i voditelj TV-serijala "Paklena kihinja" na račun obrade i serviranja roštilja, ovom prilikom on ističe suprotno: "Vrhunski roštilj se jede i pravi samo u Leskovcu. Možda treba malo više poraditi na njegovoj reklami jer on je naš pravi brend za inostranstvo..." naglasio je u našem razgovoru Saša Mišić.

34. Foto: Tomislav Stevanović

Već sledećeg dana "Leskovačka Roštiljada" u takmičarskom delu okupila je učenike srednjih ugostiteljskih i turističkih škola iz Srbije, u Srednjoj ugostiteljskoj itrgovinskoj školi u Leskovcu, iz čijeg podmlatka neprekidno "niču" budući majstori roštilja...

Procenjuje se, nezvanično kod organizatora leskovačke Turističke organizacije TOL-a, da će ovogodišnja "Roštiljida" okupiti oko pola miliona gostiju iz svih regiona Srbije, ali i brojnih gostiju iz inostranstva.

Prema nezvaničnim procenama u Leskovcu se tokom "Roštiljijade" pojede oko pet šlepera mesa i popije duplo više alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Možda svemu tome svoj veliki doprinos daju i odlični koncerti srpskih estradnih zvezda...

Mi smo zabeležili i "najezdu" bugarskih gurmana u ovaj grad i svi su prezadovoljni: "Sve mi se sviđa na Roštiljijadi i hrana i piće i ljubazne roštiljdžije", ističe uz osmeh u našem razgovoru Katja Hristova iz bugarskog grada Pernika, inače visoki funkcioner u Savezu penzionera Bugarske...

(Telegraf.rs/Tomislav Stevanović)

Video: Evropa na udaru nevremena: U Mađarskoj na snazi zaštita od poplava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA