Danas slavimo velikomučenike Mirona i Patrokla: Obavezno uradite jednu stvar ako želite da ostanete zdravi

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog mučenika Mirona i Patroklea.

Sveti mučenik Miron prezviter bio je sveštenik u jednom mestu u Ahaji. Poticao je iz bogate i ugledne porodice, a bio je po prirodi blag, krotak, bogoljubiv i čovekoljubiv. Za vreme cara Dekija, na dan Rođenja Hristovog, neznabošci su upali u crkvu, izvukli Mirona sa službe i podvrgli ga mučenju.

Dok su ga mučili u vatri, javio mu se anđeo i ohrabrio ga. Nakon toga, mučitelji su mu sekli kožu u kaiševe, od glave do nogu. Miron je uzeo jedan takav kaiš svoje kože i njime udario mučitelja, sudiju, po licu. Sudija Antipatr, izvan sebe, zgrabio je mač i ubio sebe.

Na kraju su odveli Mirona u grad Kizik, gde je pogubljen mačem 250. godine.

Sveti mučenik Patrokle

Patrokle je bio građanin grada Trikasina, današnjeg Trua u Galiji. Nasledio je veliko imanje od svojih roditelja i kao pravi hrišćanin svakodnevno je delio milostinju siromašnima, dok je sam živeo skromno, uzimajući hranu samo jednom dnevno, i to po zalasku sunca.

Zbog svetog života, Bog mu je podario dar isceljenja, pa je kao čudotvorni iscelitelj bio poznat širom kraja. Car Aurelijan, kada je došao u Galiju, naredio je da mu dovedu Patrokla. Sveti Patrokle je otvoreno pred carem ispovedio svoju veru u Hrista.

„Ako želiš, care, nešto od mojih bogatstava, daću ti, jer vidim da si siromašan“, reče sveti Patrokle caru.

Car mu odgovori: „Kako me nazivaš siromašnim, kad imam bezbrojna blaga?“

Patrokle mu odgovori: „Imaš samo zemaljska, prolazna blaga, ali si siromašan jer nemaš ni samoga sebe, niti Hristovu veru u srcu.“

Car ga osudi na smrt i naredi vojnicima da ga odvedu u blato pored reke i tamo poseku, a telo ostave. Međutim, svetac se molio Bogu da mu telo ne ostane u blatu, i božijom silom postade nevidljiv za vojnike i prenese se na drugu stranu reke. Posle dugog traženja, vojnici su ga pronašli i pogubili na suvom mestu. Dva prosjaka, kojima je Patrokle često pomagao, naišla su tim putem, prepoznala telo svog dobročinitelja i časno ga sahranila.

Običaji i verovanja

U čast ova dva mučenika, setite se šta znače poniznost i vera, jer će vas to vratiti na pravi put.

Verovanje kaže da danas svi treba da se pomole za zdravlje, blagostanje i sreću. Običaj je da će oni koji to učine, biti zdravi cele godine.

Tropar (glas 4):

Mučenik Tvoj, Gospode, Miron, u svom stradanju je primio neprolazni venac od Tebe, Boga našega, jer je uz pomoć Tvoju pobedio mučitelje i razorio nemoćnu drskost demona. Njegovim molitvama, spasi duše naše.

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA