Od hilandarskog monaha do sveca: Danas slavimo Svetog Rafaila Banatskog i druge čudotvorce

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju sledeće svece i događaje hrišćanske vere: Nerukotvoreni Obraz Gospoda Isusa Hrista, Svetog Jevstatija II - Drugog Arhiepiskopa srpskog, Prepodobnog Svetog Romana, Prepodobnog Rafaila Banatskog, Svetog mučenika Diomida, Prepodobnog Joakima Osogovskog i Svetog mučenika Stamata.

Sveti Jevstatije II, naslednik Svetog Jakova, upravljao je Srpskom crkvom od 1292. do 1309. godine. Bio je strogi podvižnik i revnostan pastir. U njegovo vreme, Srbija je postala jedna od najjačih i najbogatijih zemalja Balkana. Arhiepiskop Jevstatije II obnovio je manastir Žiču, a za vreme njegovog upravljanja stvorene su tri nove episkopije: Zvečanska, Limska i Skopska. Upokojio se 16. avgusta 1309. godine i od tada je poštovan kao svetitelj.

Prepodobni Sveti Roman bio je veliki čudotvorac i prosvetitelj Srpskog kraja. Njegove mošti počivaju u manastiru Svetog Romana, a i danas se tamo isceljuju mnogi bolesnici.

Prepodobni Rafailo Banatski bio je monah u manastiru Hilandaru. Podvizavao se na području današnjeg Zrenjanina, gde je nastavio monaški život u molitvi i postu. Živeo je u XVI i XVII veku, a njegove mošti se smatraju čudotvornim.

Nerukotvoreni Obraz Gospoda Isusa Hrista je sveta ikona nastala čudom. Knezu Avgaru, prokaženom gubom, Hristos je poslao svoj otisak lica na ubrusu, koji je imao isceliteljsku moć.

Sveti mučenik Diomid bio je lekar iz Tarsa koji je propovedao veru Hristovu i lečio narod. Pogubljen je 298. godine u Nikeji. Oni koji su ga ubili oslepeli su, ali su progledali kada su njegovu glavu vratili telu i pomolili se.

Prepodobni Joakim Osogovski živeo je u XI veku na planini Osogovskoj, gde je podigao crkvu. Njegove mošti su vekovima poznate po čudotvornim iscelenjima.

Sveti mučenik Stamat bio je seljak iz Tesalije. Zbog svoje borbe za narod i hrabrog ispovedanja vere u Hrista, pogubljen je 1680. godine u Carigradu.

Danas se u crkvama širom Srbije sećamo ovih svetih ličnosti, njihovih dela i čuda koja su ostavila dubok trag u srpskoj i hrišćanskoj tradiciji.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA