Promocija rezervnih oficira generacije "Mart 2024": Promovisani mladi kadrovi vojske

 
K. P.
K. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Svečanost povodom završetka vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire Vojske Srbije generacije "Mart 2024" i promovisanja u čin rezervnog potporučnika održana je danas na Vojnoj akademiji.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku brigadni general Mile Vitezović, načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Muharem Fazlić i načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević.

Na početku današnje svečanosti pročitan je Ukaz predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića kojim su slušaoci osposobljavanja za rezervne oficire promovisani u čin rezervnog potporučnika.

Tom prilikom, državni sekretar Jelić najuspešnijim polaznicima uručio je nagrade - ručne satove.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Jelić podsetio je na dugu i slavnu tradiciju školovanja rezervnih oficira ističući da su upravo oni dali doprinos mnogim ratnim uspesima zabeleženim u vojnoj istoriji.

- U tom celokupnom periodu, od 1883. godine do danas, rezervni oficiri srpske vojske podnosili su značajan ratni teret i davali dragocen doprinos mnogim ratnim uspesima zabeleženim u našoj ponosnoj i bogatoj istoriji - od balkanskih, preko velikih svetskih pa sve do poslednjih ratova vođenih krajem prošlog veka – rekao je državni sekretar Jelić i istakao da vojnostručno osposobljavanja za rezervne oficire koje realizuje Vojna akademija "privlači najodgovornije i najodvažnije mlade akademske građane Srbije, intelektualnu i moralnu elitu našeg naroda, odabrane školovane ljude sa izraženim patriotskim osećanjem i čvrstim karakterom, spremne da preuzmu odgovornost i doprinesu svom društvu i svom narodu".

On je naglasio da rezervni oficiri imaju obavezu i patriotsku dužnost da u miru osnažuju i produbljuju neraskidivu vezu između društva i vojske i poručio rezervnim potporučnicima da budu ponosni na to zvanje, kao što su danas ponosni narod i porodice na njih mlade i obrazovane koji su uspešno završili izazovno i teško školovanje i zaslužili prvi oficirski čin.

- Budite svesni da je od danas svaki vaš postupak - postupak rezervnog oficira Vojske Srbije koja od vas u svakom trenutku očekuje vojničku, akademsku i moralnu izvrsnost - istakao je državni sekretar Jelić i čestitao svima dobijanje čina rezervnog potporučnika.

Na današnjoj svečanosti promovisani su rezervni potporučnici roda pešadija i službe telekomunikacije. Najuspešniji rezervni potporučnici u ovom ciklusu usavršavanja su - prvi u rangu Milovan Kolašinac iz 108. klase službe telekomunikacije sa srednjom ocenom 9,50, drugi u rangu je Dušan Petrović iz 143. klase roda pešadija sa prosečnom ocenom 9,44 i treći u rangu je Dušan Đorić iz 143. klase roda pešadija sa srednjom ocenom 9,44.

Obraćajući se u ime rezervnih potporučnika, najbolji u rangu Milovan Kolašinac rekao je da je vojska od danas bogatija za novu, obrazovanu i motivisanu generaciju spremnu za velike napore i velika dela.

- Put koji smo prošli nije bio lak, ali je to bio put tokom kojeg smo upoznali sebe, testirali i pomerali svoje granice i postali spremni za život. Tokom tog puta smo postali svesni snage koja leži u nama i postali svesni snage zajedništva, jer bez timskog rada nema uspeha ni rezultata. Čuveni rezervni oficir naše vojske bio je i vojvoda Stepa Stepanović, čija je uloga u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu bila ogromna. Ono što su nam naši slavni preci poput njega ostavili zadaje nam obavezu da čuvamo i vrednujemo stečeno – istakao je rezervni potporučnik Kolašinac.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodice, rodbina i prijatelji promovisanih rezervnih potporučnika.

(Telegraf.rs)

Video: Ovo je kuća u kojoj je muškarac ubio svoju suprugu pa izvršio samoubistvo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA