Da li se Srbi plaše zemljotresa: Dičimo se hrabrošću, da li ovakav odgovor iznenađuje?

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Prethodnih dana stižu informacije o zemljotresima kako u Srbiji, tako i u komšiluku, ali i neki veoma snažni širom planete. Tim povodom zanimalo nas je da li strah od potresa oseća većina naroda, pa smo sproveli kratku anketu i dobili odgovor.

U periodu kada smo sproveli anketu detektovano je više jačih zemljotresa. Snažan potres bio je na teritoriji Hrvatske, u blizini Zagreba, ali i u Grčkoj u solunskoj regiji.

Naši turisti koji su tada bili na letovanju u Grčkoj javi li su da se taj zemljotres osetio na Tasosu, Stavrosu, Nea Vrasni i Larisi.

S obzirom na to da zemljotrese nije moguće predviteti, ostaje pod znakom pitanja da li će se zatresti i tlo Srbije. Upravo zbog toga nas je zanimalo da li se većina Srba plaši zemljotresa!

Ponudili smo vam tri odgovora:

  • Da
  • Ne
  • Zavisi od magnitude

U anketi je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi i slažemo se da to nije broj koji uopšte može da oslika realno stanje na teritoriji zemlje, ali jeste interesantno da je apsolutno većina odgovorila sa da.

Dakle, najveći procenat, čak 53 odsto osoba koje su učestvovale u anketi je potvrdilo da osećaju strah od zemljotresa. Ukoliko je u domenu straha i nije fobija, čini se nekako i prirodnim osećati nelagodu od toga.

Fobija od zemljotresa je nešto drugačija. Zove se seizmofobija i kao i druge fobije, uopšte nije naivna, naprotiv.

Na našu anketu odrično je odgovorilo samo 21 odsto čitalaca Telegraf.rs, dok je skoro 25 procenata anketiranih napomenulo da oseća strah, ali u zavisnosti od magnitude.

Da biste pogledali sve naše aktivne ankete, to možete učiniti ovde.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo kažem

    30. avgust 2024 | 09:45

    Mi smo u odnosu na zemljotres kukavice. Kada je pre više decenijaBeograd zahvatio zemljotres bilo je i poginulih. Karakteristično je bilo da niko nije poginuo od zemljotresa već od stampeda bežanije po stepeništima uskim hodnicima u besomučnom gaženju svojih komšija čak i rođaka. Toliko o nama. Proverite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA