Zajednička inicijativa za unapređenje obrazovanja Roma pred početak nove školske godine

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U susret novoj školskoj godini, juče je u Beogradu održan radni sastanak između predstavnika romske zajednice i Ministarstva prosvete, na kojem su razmatrane ključne inicijative za unapređenje obrazovanja pripadnika romske nacionalne manjine. Sastanak su organizovali Nacionalni savet romske nacionalne manjine, Kancelarija za inkluziju Roma i predstavnici nevladinog sektora, a sa strane Ministarstva prisustvovale su dr Snežana Vuković i Đurđica Ergić.

- Podrška romskoj zajednici u obrazovanju jedan je od ključnih ciljeva Ministarstva prosvete. Radimo na povećanju kvota za upis studenata romske nacionalnosti kroz afirmativne mere, kao i na obezbeđivanju stipendija za studente koji upisuju prvu godinu studija. Smatramo da je obrazovanje osnova za socijalnu inkluziju i jednakost, te ćemo sa Nacionalnim savetom Roma raditi na daljem unapređenju uslova za obrazovanje svih učenika - izjavila je dr Snežana Vuković, šefica odseka za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete.

Na sastanku su se razmatrali i predlozi vezani za visokoskolske ustanove, uključujući povećanje kvota za upis studenata romske nacionalnosti i mogućnost stipendiranja studenata koji upisuju prvu godinu studija. Cilj ovih inicijativa je da se mladim Romima pruži veća podrška u obrazovanju, kao i da se smanje prepreke sa kojima se suočavaju prilikom upisa na fakultete.

- Obrazovanje je ključni faktor za integraciju i unapređenje položaja Roma u društvu. Zajednički rad sa Ministarstvom prosvete daje nam nadu da ćemo kroz konkretne mere i projekte unaprediti obrazovni sistem i omogućiti većem broju mladih Roma da steknu visoko obrazovanje. Inicijative koje smo predstavili usmerene su ka stvaranju jednakih uslova za sve, i verujemo da ćemo zajedno postići značajne rezultate - rekao je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Zajednička inicijativa za unapređenje obrazovanja Roma pred početak nove školske godine Foto: A. N.

Jedna od ključnih tema bila je i najava trećeg velog skupa koji će organizovati "Nacionalna asocijacija pedagoških asistenata", koji se očekuje u prvoj nedelji septembra. Na ovom skupu biće predstavljen plan rada i aktivnosti za školsku 2024/2025 godinu ovog stručnog udruženja, sa posebnim fokusom na inicijative koje će doprineti efikasnijoj inkluziji romskih učenika. Takođe, na skupu će se razmatrati i definisanje uloge pedagoških asistenata, kao i rešavanje njihovog radno-pravnog statusa.

Predstavnici Ministarstva prosvete su pružili punu podršku predloženim inicijativama i izrazili očekivanje da će nakon imenovanja novog ministra biti postignuti konkretni rezultati u unapređenju položaja Roma u obrazovnom sistemu.

Sastanak predstavnika romske zajednice i Ministarstva prosvete označava važan korak ka unapređenju obrazovnih uslova za pripadnike romske nacionalne manjine. Zajedničkim radom i predanim zalaganjem, ove inicijative imaju potencijal da stvore jednakije uslove za sve učenike i da doprinesu boljoj integraciji Roma u društvo.

(Telegraf.rs/A.N.)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA