U Đakovići u prisustvu raseljenih Srba obeležena hramovna slava

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U Manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici, liturgijom koju je u prisustvu raseljenih Srba iz ovog grada služilo bratstvo Visokih Dečana i sveštenik iz Goraždevca Nenad Našpalić, obeležena je hramovna slava Velika Gospojina.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić koja je prisustvovala liturgiji naglasila je da dok god postoji srpska ruka koja na ovim prostorima pali sveće i okreće kolač, da su te sredine bile i ostaće srpske.

"Danas smo ovde, na ovom parčetu raja na zemlji okruženi mirisom sveća, ljubavlju naših đakovčana, dečijom grajom, grajom ovih ljudi koji su se danas okupili ovde u njihovoj Đakovici. Obeležavamo ovaj veliki praznik. Veliki broj đakovčana je danas ovde sa nama. Ja sam ovde na našoj mati Joanikiji koja je čuvar Đakovčana u ovoj ovde svetinji, koja je čuvar ovog ognjišta u ime direktora Kancelarije za KiM čestitam ovaj veliki praznik, da čestitam ovim divnim ljudima koji su se okupili u svom gradu iz koga su silom proterani, a koji se opet, svake godine okupljaju ovde na ove velike praznike", istakla je Parlić.

Dodala je da danas okupljeni narod pali sveće i za sve one koji nisu mogli da budu u svom voljenom gradu.

"Za sve one koji su duhom svojim uz svoju braću i sestre, svoje prijatelje a nisu mogli da prisustvuju ovde a koji svakim damarom svojim žive za svoj voljeni grad, za svoju Đakovicu. Odavde iz naše Đakovice želim da svim pravoslavnim vernicima na Kosovu i Metohiji i gde se širom proslavlja u svim srpskim sredinama čestitam ovaj veliki praznik sa željom da se svake godine okupljamo u što većem broju", rekla je Parlić.

Veliki broj vernika okupio se u Đakovici kako bi se na današnji praznik pomolili i upalili sveće za zdravlje svojih najmilijih.

"Moja sestra je prošle godine uzela kolač pa smo zbog toga danas ovde. Osećaj je poseban kada god dođem ovde", rekla je Jelena Perenčević iz tog grada.

Nataša Prentić koja je 1999. godine morala da izbegne iz rodne Đakovice ističe da su joj na današnji dan osećanja pomešana.

"Velika je radost biti danas ovde sa ljudima koji isto kao i ja ne žive više ovde, sa druge strane je tuga jer je ovo grad u kom osim naše Dragice nema više Srba", rekla je Prentić.

Jedina srpkinja u Đakovici danas je Dragica Gašić koja uprkos brojnim pritiscima i pretnji od strane Albanaca ne odustaje u svojoj nameri da ostane u svom rodnom gradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA