Niški izum, daje odlične rezultate: Manje smeća u gradu, a više klupa, letnjikovaca, igrališta...

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Odluka JKP "Mediana" o uvođenju domaćina kvartova izazvala izazvala je u prvi mah negativne komentare građana Niša zbog bojazni da će biti novih zapošljavanja u niškom javno komunalnom preduzeću. Međutim, početkom godine domaćini kvartova počeli su da brinu o niškim kvartovima bez novih zapošljavanja, a ovih dana stižu i pohvale za njihov rad.

Stanovnici niškog naselja Duvaništa kažu da je zahvaljujući domaćinu njihovog kvarta to naselje dobilo nove klupe i letnjikovce, novi parkovski mobilijar, klackalice i ljuljaške za decu, a i celo naselje je čistije nego ranije.

Gojko Živković, stanovnik Duvaništa rekao je poslednjih meseci mnogo češće viđa radnike "Mediane" kako čiste taj deo grada.

- Stalno je tu između zgrada jedan mladi "Medianin" radnik, a viđam često i njihove ekipe. Dolaze, skupljaju otpad sa igrališta i sa travnjaka. Rešen je i problem sa otpadom koji su pored kontejnera na raskrsnici Bulevara Medijana i Đerdapske ulice bacali ljudi iz drugih delova grada. Kontejneri su sklonjeni i napravljeni podzemni, tako da više nema smeća na toj raskrsnici - rekao je Živković.

Gradimir Pešić, rekao je da se kontejneri i kante za đubre redovno prazne poslednjih meseci, čak i kartonska kutija koju su građani postavili pored jedne od klupa kako bi u nju bacali smeće.

Snežana Ilić kazala je da su stanari njihove zgrade dugo tražili da im se u dvorištu zgrade napravi letnjikovac sa klupama, a dobili su ih vrlo brzo nakon što je domaćin kvarta počeo da radi.

- Naš upravnik zgrade je to dogovorio sa domaćinom kvarta, a dogovorio je i da se mali košarkaški teren ogradi, kako vozači tu ne bi mogli da se parkiraju. I jedno i drugo svima puno znači. Deca su sad stalno na terenu i igraju košarku, a mi stariji sedimo ispod letnjikovca - istkla je Ilić.

Direktor JKP "Mediana" Ivan Mihajlović rekao je da se odluka o uvođenju domaćina kvartova pokazala kao jako dobra.

- Grad je podeljen u tri zone, plavu, žutu i crvenu i ukupno 26 kvartova. Svaki kvart ima svog domaćina koji se na terenu stara o komunalnim problemima koje treba da rešava "Mediana". Sa tom odlukom prvi put su svi delovi grada ušli u sistem redovnog održavanja javne higijene i zelenila. U ovom trenutku u svakom delu grada se nalaze radnici "Mediane" koji rade u nekom od kvartova - rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, reakcije građana su jako dobre, jer su im domaćini kvartova na usluzi i imaju direktan kontat sa javno-komunalnim preduzećem. Građani, dodao je Mihajlović, mogu direktno da prijave sve komunalne probleme sa kojima se suočavaju i ti problemi se vrlo brzo rešavaju.

Na žalost, kazao je Mihajlović, najveći problem domaćinima kvartova prave i dalje sugrađani koji nelegalno odlažu otpad pored kontejnera, kao i oni koji bacaju otad van posuda koje se nalaze na javnim površinama.

(Telegraf.rs/D. K.)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    29. avgust 2024 | 08:45

    Da li rukovodstvo grada Niša zna ili ima informaciju da je i naselje Ledena stena u sklopu GO Palilula koja pripada gradu Nišu? Sramota da se tako zapostavi jedno od starijih naselja grada!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA