"Požari pod kontrolom kod Pirota, ali vanredna situacija se još ne ukida"

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić izjavio je danas da je situacija sa požarima stavljena pod kontrolom, ali da dok ne bude i poslednja iskra ugašena neće biti ukinuta vanredna situacija.

On je rekao da nema ugroženih kuća, ljudstva i stoke na teritoriji koja je zahvaćena požarom, ali da mora da se bude u pripravnosti. Podsetio je da je prekjuče proglašena vanredna situacija na delu teritorije Pirota koji je potencijalno ugrožen požarima, u selima Krupac, Basara i Slavinja.

- Svakoga dana je bilo preko 200 ljudi angažovanih kroz razne organizacije, pre svega sektor za vanredne situacije i Srbijašuma, ali tu su bili i Dobrovoljno vatrogasno društvo i naravno svi oni koji su u sektoru civilne zaštite pozvani - rekao je Colić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, selo Basara je odbranjeno, zato što je prekjuče odmah nakon objavljivanja vanrednog stanja, dogovoreno sa privrednim subjektima i sa javnim preduzećima da koriste mehanizaciju kako bi napravili po jedan ili dva zaštitna pojasa oko sela.

Dodao je da je preksinoć najteže bilo oko sela Krupac, koje je najveće selo , jer se požar sa planine spustio kako je rekao na kotlenski deo, ali i tu su meštani bili pripravni.

- Imamo odličnu vezu sa mesnim zajednicama, meštani su pripravni, čak su i pomagali sektoru za vanredne situacije na način što su im dopremali vodu. Sinoć je situacija bila ista, požar nije većeg obima, ali jednostavno i dalje se borimo sa vatrenom stihijom i nećemo da kažemo da vatre nema i da je sve pod kontrolom dok ne bude i poslednja iskra ugašena, a tada ćemo reći da je sve pod kontrolom i da ukinemo vanrednu situaciju - rekao je on.

Colić navodi i da je reč o nepristupačnom terenu i da je u ceo proces angažovano više ljudi, mnogo mehanizacije i dva helikoptera koji uzimaju vodu iz kompenzacionog bazena i sipaju vodu na užarena područja.

- Napunili smo kompenzacioni bazen pored grada, tako da je helikopteru mnogo bliže i on mnogo veći serijal ispusta vode može da ima u jedinici vremena - rekao je on.

Colić je dodao i da se u nekim trenutcima u određenim naseljima osećao miris dima, međutim, kako je istakao nije ta koncentracija toliko velika da bi mogla da ugrožava zdravlje ljudi.

- Moramo da razumemo, mi se ovde borimo sa požarom pre svega, a kasnije sa zagađenjem vazduha - zaključio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA