"Spor je i tvrdoglav": U Bačkoj održana netipična trka na hipodromu, što luđi cirkus, to veći aplauz publike

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Bački Vinogradi, malo mesto na severu Bačke, više od 40 godina neguje tradiciju trka magaraca.

Nekada je u ovom mestu, inače graničnom prelazu sa Mađarskom, svaka kuća imala magarca. Ova tovarna životinja bila je idealna za rad u vinogradima i voćnjacima na peskovitom tlu.

Sada je ostalo samo sećanje na ove plahe životinje, ali i jedna netipična zabava: trka magaraca, što u pojedinačnoj konkurenciji, ali i u sulkama. Vrelina koja izbija, nije smetala ovim simpatičnm životinjama koje su u pravom smislu reči “tvrdoglavost” iskazale svoju preku narav.

Sve je krenulo potpun o slučajno, kao što to obično biva: malo uz koje piće, opkladu čiji je magarac brži, dobismo u Bačkim Vinogradima dešavanje koje traje više od četiri decenije.

Nekada dva kruga na travnatom hipodromu mogu da budu baš dugačka ako magarac pokaže svoju nepredvidivu ćud. Što luđi cirkus na stazi to veći aplauz publike. Na ovom takmičenju sudije imaju poseban zadatak.

Nekada se oko ovakvih seoskih manifestacija okupljalo nekoliko hiljaada ljudi, sad to više nije slučaj. Ali još uvek ima onih koji ovakvu zabavu ne propuštaju.

(Telegraf.rs / Subotičke)

Video: Ako te pod stresom, onda je terapija Dr Magarac prava stvar za vas

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA