Po ovome ih svet poznaje! Najbolji sir stiže sa Zlatara, ali tu je i heljdopita

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Tradicionalna "Zlatarska sirijada" održaće se u sredu, na Veliku Gospojinu, u selu Božetići, koje je oduvek nadaleko čuveno po najboljem siru! U takmičenju učestvuju planinke iz sela razuđenih po obroncima Zlatara i Javora!

Manifestacija je deo programa "Miholjski susreti zlatarskih sela", a održava se kod škole u centru sela.

Foto: Lj. Vranić

Centralni deo je izbor najboljeg zlatarskog sira, ali i heljdopite, koji su specijaliteti ovog kraja, po kojima je Zlatar i poznat.

Pevaće se, kažu, i ona čuvena izvorna pesma ovog kraja, u dva glasa, izvika, bez koje se nekada u ovim brdima nijedan posao nije mogao obaviti.

- Posetioci će imati priliku da degustiraju tradicionalne proizvode zlatarskog kraja, kao što su zlatarski sir zaštićenog geografskog porekla, zlatarska heljdopita, zlatarski med, i domaća hrana i piće. Izlagači će predstaviti svoje proizvode domaće radinosti, uključujuċi ručne radove lokalnih ženskih udruženja - kažu iz organizacije.

Foto: Lj. Vranić

Manifestacija se otvara tačno u podne, i po planu je da traje do 18 časova. Program je ispunjen tradicionalnim vrednostima, starim sportskim disciplinama, tradicionalnom pesmom i igrom, trubačima...

Za sve zaintresovane posetioce Opština je obezbedila prevoz iz Nove Varoši, a minibus će do Božetića polaziti na svakih sat vremena, počev od 10 časova, sa gradskog trga.

Foto: Lj. Vranić

"Miholjski susreti sela", inače, uz pomoć Ministarstva za brigu o selu, organizuju se u 113 opština i gradova širom Srbije, pa se očekuje rekordnih 250 hiljada posetilaca i učesnika.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    27. avgust 2024 | 13:20

    Можда, али после Сјенице!!!

  • haj

    27. avgust 2024 | 13:06

    naj boli sir je bijo i biče senički sir to zna cela bivša jugoslavija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA