Minić: Prijava brucoša za smeštaj u studentske domove biće od 2. do 16. septembra

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Direktor Ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić rekao je danas da prijava brucoša za smeštaj u studentske domove u Beogradu počinje počinje 2. septembra, a trajaće do 16. septembra, kao i da se prijave podnose u Studentskom domu "Karaburma" svakim radnim danom od 8 do 15 časova.

Minić je za Tanjug rekao da u Beogradu postoji ukupno 14 studentskih domova raspoređenih na šest beogradskih opština i istakao da je ukupni smeštajni kapacitet 10.500 mesta od čega je 60 odsto kapaciteta prve kategorije što, kako je naveo, dovoljno govori o kvalitetu smeštaja.

Dodao je da su 90 procenata soba dvokrevetne i trokrevetne, a ostalo su jednokrevetne, četvorokrevetne i petokrevetne.

- Kao i prethodnih godina, brucoši će mesto naći u svim domovima, međutim najveći broj njih će živeti u domu Karaburma, Žarko Marinović, Patris Lumumba, Vera Blagojević II, a takođe, određeni deo u Studentskim domovima Slobodan Penezić, Rifat Burdžević, Košutnjak i deo u okviru kompleksa Studentskog grada - izjavio je Minić.

Ustanova Studentski centar Beograd, na osnovu konkursa koje je raspisalo Ministarstvo prosvete, svake godine sprovodi dve raspodele - za brucoše, prva raspodela je u septembru, a druga, za studente starijih godina u novembru.

- Brucoši treba da ponesu overene foto-kopije svedočanstava sva četiri razreda srednje škole, zatim prijavu, odnosno uverenje sa visokoškolske ustanove da su prvi put upisani u prvu godinu studija na teret budžeta, uverenje o prihodima po članu domaćinstva koje mogu dobiti u jednicimaa lokalne samouprave za prvu polovinu ove godine i na licu mesta popunjavaju prijavu - objasnio je on.

Naveo je da kada se brucoši prijave, podaci se unose u sistem, vrši se bodovanje, kao i da je za bodovanje najvažniji uspeh iz prethodnog školovanja.

- Srednja prosečna ocena iz sva četiri razreda srednje škole množi se sa osam, pa je tako maksimalan broj bodova koji, recimo vukovci, mogu da ostvare 40 bodova - dodao je Minić.

Objašnjava da studenti i po materijalnom uslovu mogu da ostvare nula ili maksimalno jedan bod.

U utorak, 17. septembra, biće objavljena preliminarna rang lista na koju studenti mogu da ulože prigovore do 24. septembra, a nakon isteka tog roka za prigovore, objavljuje se konačna rang lista na osnovu koje će se vršiti raspodela mesta.

- Kako bismo smanjili gužve, podelili smo raspodelu mesta u nekoliko dana i to tako što pozivamo po 50 studenata na svakih sat vremena - naveo je on.

Raspodela mesta za devojke biće 26. septembra i trajaće tri dana, a za muškarce, održaće se u ponedeljak, 30. septembra. Cene domova, kako je naveo, zavise od kategorije domova, kao i u od strukture soba.

- Cene se kreću na mesečnom nivou, dakle između 1.500 i 2.790 dinara, a što se tiče cene hrane, iznosi 266 dinara na dnevnom nivou - 56 dinara je doručak, 90 dinara večera i 120 dinara komplet ručak - napomenuo je on.

Student, kako je istakao, za 80 evra na mesečnom nivou može obezbediti sebi hranu i smeštaj i to je prema njegovim rečima, nešto što je najpovoljnije za studente čije se školovanje finansira iz budžeta.

- Sa druge strane, taj deo pokrivaju studentski krediti za dobre studente i studentske stipendije, naravno studenti znajući iz nekog njihovog praktičnog iskustva mogu taj iznos radom preko studentske zadruge zaraditi i za 2-3 dana - dodao je Minić.

Studenti, nakon završetka preuzimanja uputa na samoj raspodeli, mogu odmah da se usele u studentske domove.

- Radićemo i subotom, pa i za one devojke koje budu uzimale mesto u subotu i na raspodeli moći će istog dana da se usele. Svakako će moći da se usele i pre početka školske godine, dakle, pre 1. oktobra - kazao je on.

Takođe, napomenuo je da je krajnji rok za useljenje petak, 7. oktobar i da onaj student, koji se ne useli do utvrđenog roka, gubi pravo na smeštaj u školskoj 2024/2025. godini.

- Ukoliko se baš desi neka situacija da neko iz nekih opravdanih razloga se nije uselio do predviđenog roka, može da nas kontaktira, pa ćemo se dogovoriti oko procedure useljenja, ukoliko je već ostvario pravo na smeštaj - zaključio je Minić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA