Tragom požara: Kako se utvrđuje uzrok? Sudski veštak objašnjava celu proceduru

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Osam stanova izgorelo je u četvrtak u Vlašićkoj ulici na Paliluli. Svi stanari su se iselili i traže pomoć. Takve vesti, nažalost, nisu tako retke u poslednje vreme. Ono što ovaj događaj čini drugačijim jeste činjenica da je komšija, koji je izazvao požar, to i priznao. Ekipa RTS-a raspitivala se kojim putem ide istraga i koji tragovi daju odgovor na pitanje šta je uzrok požara.

Izgorelo je osam stanova u dva ulaza. Vatrogasci su sprečili da izgori cela nadgradnja, a profesionalni upravnik je obezbedio cisternu.

Saša Proković, jedan od stanara, kaže da je u trenutku kada je buknuo požar izlazio iz zgrade da baci đubre.

- Čovek koji je zapalio stan rekao mi je: "Nemoj da zoveš vatrogasce i policiju, zapalio sam stan" - priča Proković.

Centar za socijalni rad mu traži smeštaj. To što mu je stan osiguran neće mu mnogo pomoći, jer je izgoreo krov zgrade.

- Osiguranje će da plati krečenje, ali ne može da plati krov - objašnjava Proković.

Požar u Vlašićkoj, paljenjem svog stana, izazvao je komšija koji je to i priznao. Sada se ispituje njegova uračunljivost, što će uticati na kaznu, saopštio je Prvi osnovni sud.

Pitanje koje je za sada bez odgovora je zašto je izgorela zgrada u Krunskoj ulici u Beogradu, koja je napuštena decenijama, bez uređaja, instalacija, stanara. Da li je požar podmetnut ili je tu bilo beskućnika i kako to dokazati?

Prvo se otklanja sumnja na tehničko-tehnološke razloge

Sudski veštak za elektrouređaje i požare Dragan Stevanović kaže da se prvo otklanja sumnja na sve tehničko-tehnološke razloge.

- Potom razmatram mogućnost nemara korisnika ili vlasnika, a posle toga, naravno, i neku subverzivnu delatnost ili podmetanje požara - navodi Stevanović.

Uključena pegla, ringla blizu zavese ili kreveta. Da li je neko zaboravio ili to namerno učinio? I šta je trag na zgarištu posle silne vode i pene koju upotrebe vatrogasci? Cela skala pretpostavki se eliminiše do sumnje da je požar podmetnut.

- Rade se i laboratorijske analize nekih tragova kojih ima ako postoji sumnja na neke supstance, na primer naftne derivate i slično. Ređe ima pirotehničkih sredstava, uglavnom se podmetnuti požari rade benzinom, odnosno naftnim derivatima - ističe sudski veštak.

Iskusni piromani i njihove namere

Nemarni smo, zaboravni kad uključujemo uređaje, dotrajale su instalacije, građevinci ne prate tehničku dokumentaciju, propisi su stari. Sve to otežava istragu. A gde se podmeće vatra?

- Tamo gde je najveće požarno opterećenje, odnosno gde su lako gorive materije i da će brzo da se razvije požar. Naravno da neće posuti benzin po nekom betonu, iako i tu može da se razvija, ali će zapaliti neki tekstil, drvo, nešto slično. Dovoljna je flaša benzina i da (vatra) ode dalje - objašnjava Stevanović.

Ima iskusnih piromana, a cilj podmetanja je da se izazove opšta opasnost ili da se ostvari interes.

Zavisno od opasnosti, štete, povređenih ili nastradalih, tužilac pokreće istragu, a može je pokrenuti i vlasnik imovine.

Veštak za požare kaže da na sudu nije lako dokazati da je vatra podmetnuta, pa i kada je pozadina poznata. Praksa pokazuje da požari izazivaju veliku štetu i da su efikasni u ostvarivanju nečije loše namere.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Jutro nakon požara u fabrici "Nevena Kolor" u Leskovcu: Sve je sprženo, dim se spustio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA