Denis se junački bori od kako je doživeo strašnu nesreću, ali sada mu je potrebna i naša pomoć

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Nakon tri godine borbe od teškog udesa na Vidovdan 2021. godine, za Denisa Milovanovića (26) iz Svilajnca svaki novi dan je nov izazov. Nova sreća, jer je uradio ponešto novo. Jakom mentalnom snagom koju poseduje, uz pomoć porodice koja mu uliva snagu i neizmernu ljubav, lekara i drugova, Denis se sada bori da stane na svoje noge i produži tamo gde je stao. A u tome mu nedostaje i naša pomoć.

Roditelji Tanja i Slađan Milovanović, trude se da potisnu iz svog sećanja taj kobni 28. jun i vest koja im je stigla da im je sin jedinac imao saobraćajnu nesreću, od koje je zadobio teške telesne povrede i pao u vigilnu komu. Život se ovim ljudima u tenutku promenio iz korena, ali borba da se prevaziđe sve i nastavi dalje, krenula je od tog momenta i nastavila se do dana današnjeg.

Denis nakon tri godine, svoju životnu bitku nastavlja. Hrabar momak, vedrog duha, roditeljima i okruženju uvek pričini radost kada izgovori ponešto novo, pa čak i zatraži objašnjenje koje mu retko ko može dati, kaže Uroš, Denisov najbolji drug koji je uvek uz njega i koji se pobrinuo da ovaj momak dobije adekvatna kolica koja mu i te kako znače.

- Deni je sada mnogo mnogo bolje. Jer on je sportista, ima taj borilački inat i ne da se. To ga navodi da mora dalje i veruje se da će biti sve bolje i bolje. Tu sam uz njega i za njega kad god zatreba. Sada već

popričamo na mnoge teme. Pita me mnogo štošta što se začudim i nemam objašnjenja. Ali najviše volim kada me pita: "Puki ima li neka devojčica? Šta se dešava u gradu?" jer to je moj Denis, zapravo naš Denis onakav kakvog ga pamtimo od pre udesa. Lep dečko, šmeker koji je zaista voleo život i uživao u njemu - priča njegov drug Uroš pomalo sa setom u glasu, ali da Denis to ne primeti jer bi se, kaže, ljutio.

Denis Milovanović Foto: Privatna arhiva

Borili su se roditelji da Denis nakon tri godine i izlaska iz budne kome, progovori, pokrene ruke, noge, ali i dalje je sve bilo neizvesno. A da nijedna nevolja ne ide sama, govori činjenica da je Denis u međuvremenu, nakon operacije Ahilovih tetiva, dobio eroziju epitela rožnjače, težak oblik slip apnee, bolesti koja iziskuje spavanje sa aparatom. I sve je to prevazišao uz volju dobrih ljudi, pre svih njegovih Svilajnčana, ali i iz drugih mesta, organizacije "Budi Human", drugova koji su se na svakom koraku organizovali, pokazali ljudskost kako bi dobio aparat, nova kolica, neophodne lekove, rehabilitaciju... Jer, to iziskuje dosta novca.

Denis Milovanović Foto: Privatna arhiva

- Onog trenutka kada shvatite da vam je dete živo, onda vam ništa drugo ne pada na pamet osim da se morati boriti i nastaviti dalje do kraja. Kada se to dogodilo tog 28. juna 2021. na Vidovdan, sutradan suprug i ja skrhani od bola otišli smo u manastir Tumane. Bila sam potpuno izbezumljena i u neverici šta me je snašlo i šta će me sačekati. Istinski, majčinski sam se pomolila nad moštima svetog Zosima, zaštitnika ove svetinje i zamolila samo jedno: "Nemoj mi to uraditi molim te, a sve ostalo ću podneti na svojim plećima" - kroz suze priča majka Tanja, koja je u svakom trenutku uz svog jedinca.

Denisa Milovanovića Foto: Privatna arhiva

- Mojoj sreći nije bilo kraja kad su mi rekli da je otvorio oči. To nije bila neka uteha, jer je lekar rekao da je u vigilnoj, takozvanoj budnoj komi. U tom stanju je proveo skoro godinu dana. U početku nije davao znake, ali već kasnije počela sam da verujem u čuda, jer smo komunicirali pogledom, kasnije i stiskom ruke. Momenat kada je jednog dana samo izustio: "Mama, hoću palačinke! Verujte, nisam znala kako su me noge odnele u kuhinju i kako sam uspela da napravim nekoliko. Moj Denis je pojeo tri! Od tada počinje moj novi život, nova borba uz dete koje je preživelo i ništa više nije bilo bitno. Premostili smo najgore i usput kasnije još mnogo toga. Operacije, usputne bolesti, odlazak na šest meseci na rehabilitaciju. Pored fizikalne terapije njemu je pružena svaka druga vrsta medicinske pomoći - priča Tanja koju i sada očekuje put sa sinom kako bi Denis ponovo stao na svoje noge.

Denis Milovanović Foto: Privatna arhiva

Denis je mlad, nekadašnji kik bokser, koji ima taj borilački duh da ne posustaje, već pokazuje da sve može. Ima još dosta toga što ovaj mladić nije uradio ali uz našu pomoć, ukoliko makar porukom 1207 na 3030 ili uplatom na žiro račun, pokažemo ljudskost, možda Denisu omogućimo da postigne svoj cilj. Da se ponovo okrene najvećoj ljubavi kik boksu i veb dizajanu u čemu je najbolji.

Denis Milovanović Foto: Privatna arhiva

Dinarski račun: 160-6000001292588-54 

Devizni račun: 160-6000001292850-44

IBAN:

RS35160600000129285044

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Telegraf.rs/Milica Ristić)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA