Razrešena misterija! Evo šta je bila užarena lopta koja je preletela iznad Srbije i ne, nije meteor

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 5

U nedelju je u večernjim časovima odjeknula vest da je nebo iznad Srbije preleteo meteor. Ljudi širom Srbije videli su tu fascinatnu pojavu i u neverici se pitali o čemu je reč. Spekulacija je bilo mnogo, zvaničan narativ ukazivao je na nebeska tela, međutim sada je napokon utvrđeno šta je to što je prošaralo nebo.

Tokom jučerašnjeg dana, čak je i Međunarodno udruženje za meteore izdalo saopštenje o događaju koji se sinoć desio iznad Srbije.

Meteor Foto-kolaž: fireball.imo.net, Pixabay

Kako se može videti, meteor se kretao od severozapada prema jugoistoku, a preko našeg područja nastavio je put ka Bugarskoj.

Ekipa Telegraf.rs je pozvala i Astronomsko društvo "Ruđer Bošković". Iz ovog društva su nam rekli da se meteori odlikuju veoma velikom brzinom i da traju znatno kraće i sagore vrlo brzo.

- Kako je jučerašnja pojava trajala znatno duže, moguće da su u u pitanju ostaci pada nekog satelita. Oni su se kretali znatno manjom brzinom, zbog čega je ova pojava duže potrajala, dok su ostaci sagorevali kroz atmosferu - rekli su iz "Ruđer Boškovića".

Pa čak su i pojedini astronomi sumnjali da se radi o svemirskom otpadu (uglavnom delovi svemirskih letelica ili satelita koji se odbacuju). Međutim sada je napokon razjašnjeno!

Na osnovu praćenja, ustanovljeno da je objekat zapravo bio nefunkcionalni Starlink satelit Elona Maska lansiran 29. januara 2020. godine. Sada je ušao bez konkrole u atmosferu.

Mask, iako je bio aktivan na Iksu gde se redovno oglašava, još naizgled nije komentarisao ništa o ovome.

Treba napomenuti da nakon skoro 60 godina svemirskih aktivnosti i preko 5.500 lansiranja, oko 23.000 objekata prečnika većeg od 10 centimetara kruži oko Zemlje, formirajući "oblak" krhotina u kom su nekadašnje rakete, fragmenti satelita koji ostaju u orbiti nakon raznih eksplozija, celi sateliti koji dolaze kraj njihovih operativnih ciklusa...

Već u narednim danima očekuje se da će još neaktivnih satelita ući u atmosferu Zemlje, ali je pitanje da li će i građani Srbije to ponovo moći da vide i da isprate golim okom.

(Telegraf.rs)

Video: Gašić prisustvovao uvežbavanju, sve spremno za 20. septembar: Moćna slika s batajničkog aerodroma

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucy.Ch

    27. avgust 2024 | 09:12

    Svemir je postao divlja deponija koju nisu Srbi napravili nego svetska elita .

  • Semajlirane_pufne

    27. avgust 2024 | 09:40

    Tuziti Maska!!!

  • Meteor

    27. avgust 2024 | 09:16

    I vrana na grani zna da metero proleti i sagori mnogo brze...ovako se raspadaju sateliti i objekti te strukture,zato se i rasipaju ovako polako i ostavljaju tragove paljenja iza sebe...uostalom sve vam je na YouTube-u

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA