Vlasinsko jezero dobilo plutajuće ostrvo: Bilo mu je potrebno samo 20 minuta da nastane

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Plutajuće ostrvo "Mobi Dik", jedno od onih po kojima je Vlasinsko jezero čuveno, dobilo je svog naslednika - “Garbage island”. Reč je o novoj akciji Urbane gerile, koja zahvaljuje turistima, meštanima, ribolovcima i “ljubiteljima” prirode na tome što su obezbedili materijal za ostrvo od smeća.

Vlasinsko jezero poznato je po tresetnim plutajućim ostrvima koja su nastala polovinom prošlog veka. “Gerilci” kažu da su ta ostrva dom brojnih biljnih vrsta, a posebno vrbe i breze.

Tu rastu i biljke mesožderka ili rosulja, maljava breza, koja je strogo zaštićena vrsta, zatim močvarna petoprsnica, muljna oštrica i više od dve stotine drugih biljnih vrsta. Prostiru se na oko 10 hektara i zaštićena su kao prirodni fenomen i retkost u svetu - navode iz Urbane gerile.

Zato je Vlasina proglašena predelom izuzetnih odlika, a da bi nastalo jedno tresetno ostrvo potrebno je od 2.000 do 3.000 godina. Najpoznatije takvo ostrvo je “Mobi Dik”, površine dva hektara.

Da nastane ostrvo “Garbage island” bilo je potrebno samo 20 minuta. Za toliko vremena je 20 aktivista u priobalju jezera sakupilo 30 džakova otpada i napravilo plutajuće ostrvo od smeća.

Pozivamo vas da ga posetite, jer ovo je jedinstvena prilika da doživite Vlasinu u svoj njenoj prirodnoj vrednosti a koju čine, pre svega, ploveća ostrva - ističu “gerilci”.

Posetiocima zahvaljuju na materijalu koji su obezbedili za pravljenje ostrva od smeća.g

(Telegraf.rs  /Južne vesti)

Video: Kod Priboja izvađeno 10.000 kubika smeća, zasijao Lim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA