Veliki požar na Vidliču: Gori nekoliko stotina hektara, preporučuju proglašavanje vanredne situacije

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Od početnih 200 – na Vidliču se vatra proširila na nekoliko stotina hektara. Gori suva trava i nisko rastinje na veoma nepristupačnom, stenovitom terenu, što umnogome otežava gašenje požara.

Na sednici okružnog sektora za vanredne situacije preporučeno je da Grad Pirot i Opština Dimitrovgrad proglase vanrednu situaciju na delu svojih teritorija, javlja reporter RTS-a.

Nedeljko Gagić iz Sektora za vanredne situacije rekao je za RTS da je u akciju gašenja požara na Vidliču uključeno blizu 60 vatrogasaca i 38 radnika JP "Srbijašume" – ukupno oko 120 ljudi.

"Helikopterska jedinica je radila juče u toku dana sa dva helikoptera. Danas su došli da uradimo izviđanje, da vidimo u kom pravcu su se ti prsti požara širili i da bi bilo najbolje da dejstvuju kasnije", istakao je Gagić.

Dodao je da se radi o izuzetno teškom i nepristupačnom terenu na kojem se nalazi mešavina niskog rastinja i četinarske i listopadne šume.

"Takođe, radi se o ekstremnim vremenskim uslovima. Imamo sušu, mesec dana ovde kiša nije pala", naveo je Gagić.

Situacija kod Dimitrovgrada je nepromenjena u odnosu na sinoć, rekao predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Opština pruža svu logističku podršku u mehanizaciji i ljudstvu na terenu kako bi pomogla vatrogasnim i drugim ekipama.

Najkomplikovanija situacija trenutno je u ataru sela Visički Odorovci i Gulenovcima. Inače, angažovani su i helikopteri i samo u nedelju je bilo više od 50 naleta.

U ovom trenutku nisu ugrožena sela, stanovništvo i objekti, ali se situacija prati, rekao je Dimitrov.

Koliko dugo će trajati borba sa vatrenom stihijom na planini Vidlič, umnogome će zavisiti i od vremenskih uslova – koji sada ne idu naruku zbog visokih temperatura koje se očekuju i narednih dana.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije imali su gotovo 200 intervencija, uglavnom zbog požara na otvorenom. Upozoravaju građane da budu pažljivi jer vreli talas dugo traje i svaka nepažnja može da dovede do velikih požara.

(Telegraf.rs/RTS)

Video: Luna Pilić o filmu "Sveta porodica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA