Apatin proslavio Romski duh: Noć ispunjena muzikom, plesom i tradicijom

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Da su veliki domaćini i ljudi otvorenog srca, apatinski Romi su još jednom dokazali u svom naselju u Apatinu, gde je održana spektakularna "Romska noć”. Ulice su bile ispunjene ljudima, kapije i dvorišta širom otvoreni, a zvuci muzike i smeha odjekivali su kroz naselje. Glavno mesto događanja bilo je popunjeno, dok su sa bine odzvanjali zvuci pesme i ples bosonoge dece, stvarajući jedinstven ugođaj.

Program je započeo nešto posle 19 časova, kada su se smenjivali tradicionalna igra i muzika, koju su izvodile različite generacije plesača. Šarene haljine devojaka i elegantna odela momaka vratili su prisutne u davna vremena, stvarajući atmosferu nostalgije.

Defileom prelepih 12 Romkinja povremeno su prekidani ples i muzika, sve dok i one nisu zaplesale. Od ovih 12 devojaka, trebalo je izabrati najlepšu, a žiri su činili gosti iz Nacionalnog saveta Roma, predvođeni pokrajinskom poslanicom Jelenom Jovanović. Uz nju, sekretarka MZ Naselje, Danijela Ignac, poželela je svima dobru zabavu.

Romska noć je zvanično otvorena govorom predsednice opštine Apatin, Dubravke Korać, koja je istakla važnost ove manifestacije ne samo kao prilike za uživanje u muzici, plesu i običajima, već i za izražavanje podrške i poštovanja prema romskoj zajednici.

"Romska noć nas podseća na važnost kulturne raznolikosti i zajedništva. U našem društvu, razumevanje i prihvatanje različitosti čine nas jačima i bogatijima. Pozivam sve da se uključe, da se upoznaju sa običajima i vrednostima romske kulture i da doprinesu stvaranju zajednice u kojoj svi mogu da se osećaju dobrodošlo i poštovano, poručila je Dubravka Korać, zahvalivši se svima koji su doprineli uspehu ove manifestacije.

Za muzičku zabavu zadužen je bio Gagi bend, koji je svojim pesmama držao atmosferu na vrhuncu do ranih jutarnjih sati. Kao što običaji nalažu, veselje na Romskoj noći traje do jutra, pa su svi prisutni uživali u dugoj, nezaboravnoj noći ispunjenoj muzikom, plesom i zajedništvom.

(Telegraf.rs / Opština Apatin)

Video: Uspešno završena Druga letnja škola romskog jezika na Divčibarama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA