Danas SPC slavi svetog Evpla: Evo šta treba da uradite da vam se želje ostvare

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Svetog mučenika i arhiđakona Evpla, svetitelja koji je živeo na Siciliji krajem 3. veka.

Iz života Svetog Evpla ostalo je zapisano da je bio đakon u Katani na Siciliji, gde je u to vreme živelo mnogo hrišćana. Kada je car Dioklecijan čuo da se Hristovo učenje brzo širi na tom ostrvu, poslao je vojvodu Pentagura da uništi sve hrišćane koje nađe.

Međutim, po dolasku na Siciliju, Pentagur nije našao nijednog vernika jer su se svi na vreme sakrili. Tada je neko prijavio Svetog Evpla da ga je video kako nosi "neku knjigu" kod tajnih hrišćana i da im iz nje čita.

Ta knjiga je bila sveto Jevanđelje, zbog čega su Rimljani uhapsili Evpla, obesili mu knjigu oko vrata i odveli ga u tamnicu, gde je bio izgladnjivan nedelju dana.

Nakon toga, svetitelja su podvrgli strašnim mukama. Tukli su ga gvozdenim motkama, a on je, prema predanju, rekao: "Ove su muke za mene kao paučina, nađite nešto teže".

Po predanju, kada su Svetog Evpla izveli na gubilište, otvorio je Bibliju i počeo da čita okupljenom narodu. Čuvši njegove reči i videvši kako istrajno strada zbog svojih uverenja, mnogi su poverovali u Hristovo učenje i postali hrišćani.

Prema istorijskim zapisima, Sveti mučenik i arhiđakon Evplo postradao je 304. godine, a njegove čudotvorne mošti danas počivaju u selu blizu Napulja, Vico della Batonia.

Stari smatraju Svetog Evploa zaštitnikom "ljudi od pera", učenjaka i mislilaca koji često stradaju zbog svojih stavova i uverenja. Veruje se da ovaj mučenik bdije nad njima i da će pomoći svakome ko mu se obrati ovom molitvom:

"Mučenik Tvoj Gospode, Evplo, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše."

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ateista

    24. avgust 2024 | 08:38

    Svakodnevno postoji nešto što treba da se slavi ali i da se malo više radi,tako je to po prirodi stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA