Nenadu iz Jagodine oduzeta ćerka zbog 2 razloga, data hraniteljima: Želi da je vrati, ali odbija ključni korak

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 6

Centri za socijalni rad neretko su mesta u kojima se odvijaju najteže porodične drame, a ovaj put u pitanju je borba za starateljstvo nad dvogodišnjom devojčicom. Otac je želi, ali iz Centra za socijalni rad u Jagodini poručuju da postoji važan uslov - potvrda očinstva. Vreme prolazi.

Nenad Cvetković započeo je i štrajk ispred Centra jer tvrdi da mu je ćerka oduzeta zbog neosnovane prijave za nasilje u porodici.

- Imam sudsku presudu za dete koje su uzeli i izmestili da je to sve odbačeno. Oni su mene sada tužili i za utvrđivanje očinstva i za oduzimanje roditeljskog prava. Oni su sve to učinili nakon što su uzeli dete - kaže za Telegraf.rs Cvetković.

Povedeni tezom da je zakonski doneta odluka da se dete poveri njemu, kontaktirali smo i Centar za socijalni rad. Njihov stav nam je odmah jasno predočen - u ovom slučaju ima dosta nerazjašnjenih okolnosti, a mora da se radi u najboljem interesu maloletnog deteta.

- Nažalost stalno se srećemo sa slučajevima u kojima postoji prijava za nasilje koju potom žrtve povuku. Dakle, prijave nekoga, a potom kod tužioca povuku izjavu. Kao što i sami znate razlozi mogu biti razni, ali to je nešto na šta nailazimo u velikom broju, svakodnevno. Za konkretan slučaj postojala je i lekarska dokumentacija koju su žrtve priložile prilikom prijave. Majka devojčice i njegova bivša partnerka. Ne ulazimo u razloge, ali interest deteta nam je na prvom mestu - rekla nam je Biserka Jakovljević, direktorka Centra za socijalni rad Jagodina.

Ipak, ona nam je napomenula da, koliko znaju, Cvetković prema detetu nikada nije bio nasilan, ali da ih sama činjenica da je postojao bilo kakav oblik nasilja tera na dodatni oprez.

- Ne poveravamo mu dete jer razlog još nije otklonjen. Ne možemo dati nekome dete dok ne bude utvrđeno da će dete u tom okruženju biti bezbedno jer je nama najveći fokus upravo na bezbednosti deteta. Dva su ključna razloga - pokrenut je postupak utvrđivanja očinstva i procenjen rizik zbog prijava za nasilje. Najvažniji korak jeste da se uradi DNK test - kaže Jakovljević za Telegraf.rs

Nismo bili sigurni da li je takav vid testiranja zapravo praksa, pa nam je objasnila da se pre Cvetkovića pojavila još jedna osoba koja je tvrdila da je otac devojčice.

- Zbog toga smo mu tražili test za utvrđivanje očinstva koji on odbija. Postupak je u toku, ali on zna da nam je to ključno. Takođe, upoznat je sa svim postupcima oko slučaja, zna da je neophodno da pristane na DNK testiranje. Na slučaju radimo već dve godine, dakle iz perioda kada on dete još nije poznavao - kazala nam je direktorka Centra za socijalni rad Jagodina.

DNK test ključan oko starateljstva

Međutim, testiranje Cvetković odbija jer, kako kaže, sumnja u institucije.

- Odbio sam DNK test zato što sam dete priznao. Bio sam kod sudije za DNK i imam izveštaj da je taj slučaj zatvorila i da ona poštuje izvod i matične knjige. Nisam upućen u to da se pojavio drugi muškarac koji tvrdi da je dete njegovo. Razmišljao sam da odem u privatnu kliniku i da uradim DNK, ali uslove da mi postavlja neko drugi, to ne može. Ako želim da to dete čuvam i ako ga volim, meni ne može niko da zabrani to, a ako neću onda ne mogu na silu da mi daju bilo šta. Kada sam priznao dete, centar je to znao. Onda su mi postavili uslove da izvadim lekarsko uverenje od deteta, da ga prijavim gde treba da se vodi - to je kod mene - tvrdi Cvetković.

Upitan o prijavama za nasilje, kaže da je u pitanju bio nesporazum i ponavlja oko dogovora koji, kaže, ima sa majkom devojčice: "Ja sam čuvao to dete sve dok majku nije uhvatila neku glupost i posle se pokajala".

- Majka je sad svoju saglasnost dala da ona hoće da ja čuvam ćerku i da se brinem o njoj. To je učinila i pismenim putem i na sudu. Zanina me što nisu sumnjali dok je bila kod mene, već su čekali svađu i optužili me za sve - pita Cvetković.

Pomenuo nam je i da je zabrinut za svoje dete koje je smešteno u hraniteljsku porodicu. Kaže da sumnja u njenu bezbednost.

- Pre četiri dana sam prošao kolima i svoju ćerku sam video u automobilu na ulici kako spava na 40 stepeni. Pitao sam hraniteljku gde je moja ćerka, ona je rekla: "U autu" - rekao nam je Cvetković i naglasio da dete, po njegovoj proceni, nije izgledalo dobro, a da je posle toga dobio prijavu za uznemiravanje za koju smatra da je pokušaj da mu se onemogući viđanje deteta.

Iz Centra za Telegraf.rs napominju da ukoliko Cvetković sumnja u bilo šta, to je nešto što treba da prijavi Inspekcijskom nadzoru u Ćupriji, ali i da su do sada beleženi problemi jer je, kako kažu, uznemiravao hranitelje, a primedbe koje su iznošene su se pokazale kao neistinite.

- Ukoliko sumnja da postoji bilo kakav problem sa detetom, to je nešto što treba prijaviti. Nama je interes deteta na prvom mestu i tako bi moralo biti uvek - izričita je direktorka Centra za socijalni rad Jagodina.

Kada smo joj objasnili da Cvetković nije znao da je njegovo očinstvo dovođeno u pitanje, odnosno da se još neko izjašnjavao kao otac, rekla nam je da sve odgovore može da proveri u Tužilaštvu i da vidi o čemu se radi u samom predmetu jer je tamo sve naznačeno.

Nama kaže da ostaje ključno da bi poverili dete Cvetkoviću - test za utvrđivanje očinstva.

(Telegraf.rs)

Video: Beograd dobio 80 novih autobusa GSP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znači

    25. avgust 2024 | 09:03

    Sud doneo presudu da nije bilo porodičnog nasilja,centar za socijalni rad na čijem je čelu žena,tek tako spominjem,je iznad sudske presude,to što postoji medicinska dokumentacija,svako ko je nažalost bio upleten u ove stvari,zna kako se to šteluje i pravi.

  • Z

    25. avgust 2024 | 12:19

    Mislim da mutite opet nesto u centru za soc rad. Ostavite nam decu na miru, pala je plava kapija u Novom Sadu.

  • Mile

    25. avgust 2024 | 11:46

    To sto je dete priznao ne znaci da mu je otac. Postoji i drugi covek koji tvrdi da je otac. Bez testa obojicu ne treba pustiti ni da prodju detetu. Da je iskren ovaj sto štrajkuje radio bi test. Ovako da mu dodele dete na lepe oci bas ne ide, posebno žensko dete. Razmislite i sami.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA