Svi učenici će biti "odlikaši" na polugodištu? Evo šta podrazumeva "beli štrajk" koji najavljuju nastavnici

 
E. K.
E. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije najavio je da će krenuti u "beli štrajk", ali pitanje koje je mnogim roditeljima na umu jeste - šta to znači za njihovu decu?

Kako je ranije predočeno, prosvetari koji se odluče na ovaj korak neće đacima upisivati ocene u dnevnik do 11. oktobra ako do tada ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

"Do 11. oktobra nećemo upisivati ocene u dnevnik. Ako do tada ne budu usvojeni naši zahtevi, svi učenici će dobiti ocene odličan 5, što će biti jedine i zaključne ocene na polugodištu ukoliko vlast ni do tada ne izmeni propise na zahtevani način", navode iz sindikata.

Zahtevi, kako je navedeno, jesu definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi s nasiljem u školi, uvođenje mogućnosti momentalne suspenzije nasilnih učenika iz nastave i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama.

"Očekujemo razumevanje i podršku kolega, učenika i roditelja. Pozivamo ih da nam se pridruže u ovoj borbi za škole u kojima će svi koji ozbiljno i odgovorno rade biti adekvatno ocenjeni, plaćeni i sistemski zaštićeni od nasilja. Ukoliko to nije želja ovog društva - neka svi budu odlikaši, jer bezbednost nema (o)cenu", poručuju.

Dakle, u situaciji "belog štrajka" đacima bi najverovatnije bile zaključene odlične ocene. Odredbe pravilnika o ocenjivanju su prilično jasne.

Prema njima, učeniku se ne može zaključiti manja ocena od aritmetične sredine svih upisanih ocena, ali može najveća pojedinačna ocena upisana u dnevnik. Dakle, ako dete ima visoku ocenu i nekoliko niskih, te niže ne moraju da remete krajnju ocenu.

Kako su napomenuli iz sindikata, ova akcija predstavlja "samoodbranu nastavnika dok ih propisi i nadležne institucije ne zaštite na adekvatan način".

Prema njima, ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja, zbog čega će ih ukinuti dok ne budu zaštićeni.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    23. avgust 2024 | 23:46

    Ne igrajte se sa našom decom,biće vam bolje.Lenštine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA