NOVO VOZILO POSLE 25 GODINA – Fondacija Mozzart donirala automobil seoskoj ambulanti u Kucuri

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kada na putevima vide vozilo marke jugo, svi se zapitaju kako je taj auto još uvek u voznom stanju. Upravo je takvo vozilo više od 25 godina bilo prva pomoć pacijentima u selu Kucura. Doktori koji rade u ovoj zdravstvenoj ustanovi, na teren su svakodnevno izlazili starim vozilom, sa kojim je iz dana u dan bila lutrija da li će motor upaliti. Zahvaljujući donaciji Fondacije Mozzart, na adresu ambulante Doma zdravlja "Veljko Vlahović" u selu Kucura stigao je novi automobil.

Doktorka i tehničari od sada će lakše obavljati terenske posete za ovo naseljeno mesto gde pružaju zdravstvenu zaštitu. Oni ukazuju prvu pomoć u slučaju saobraćajnih nezgoda do dolaska hitne pomoći, oblilaze stare i nemoćne pacijente iz zabačenih sredina koji ne mogu da dođu u ambulantu, a vozilom se služi i laborant koji na terenu tri puta nedeljno pacijentima vadi krv.

-Ova donacija za naše mesto je od velikog značaja, a posebno je važno istaći da je Kucura i najveće naseljeno mesto u opštini Vrbas. U našoj ambulanti rade dva lekara sa preko 2.500 opredeljenih pacijenata. U proseku dnevno imamo deset izlazaka na teren koje smo do sada obavljali starim vozilom, a zahvaljujući Fondaciji Mozzart dobili smo novi automobil - istakao je Miljan Mićunović, glavni tehničar.

Fondacija Mozzart Foto: Promo/ Touch N Touch

Usled visokih temperatura proteklih dana doktori iz Kucure imali su pune ruke posla, a mnoge pacijente morali su da zbrinu na javnom mestu.

-Pacijent je imao toplotni udar, napolju je bilo preko 35 stepeni, da bismo ga prevezli do ambulante morali smo da ga transportujemo u vozilu bez klime, što je u takvim situacijama baš teško. Dešavalo nam se da dobijemo poziv, a da vozilo neće da nam upali, i onda kasnimo mi, kasni hitna pomoć, a za pacijenta je svaki minut bitan. Zato veliko hvala Fondaciji Mozzart koja je uvažila naš dopis i donirala nam novo vozilo - objašnjava doktorka Tijana Klepić.

Fondacija Mozzart Foto: Promo/ Touch N Touch

Fondacija Mozzart nastavila je da pruža veliku podršku zdravstvenom sistemu Srbije, a samo ove godine upućene su brojne vredne donacije, organizovani besplatni pregledi, ali i pomoć u opremanju i uređenju klinika.

-Kada nam je stigao dopis iz ambulante Kucura i kada smo videli njihov stari auto, zapravo auto koji su do danas vozili, bili smo rešeni u nameri da ovim ljudima pomognemo. Mi smo stupili u kontakt još pre nekoliko meseci, ali smo se trudili da budemo pažljivi, detaljni i da izaberemo automobil koji će im u potpunosti odgovarati jer to stanovnici ovog sela zaslužuju. Ali to nadasve zaslužuju i ovi divni ljudi koji su zaposleni u ambulanti Kucura i koji su na terenu i po suncu, i po kiši, koji često rade i onda kada svi spavaju i koji su uvek tu za svoje sugrađane. Fondacija Mozzart je još jednom dokazala da postoji neko ko misli i o njima, i ne samo o njima već o zdravstvenim radnicima širom naše zemlje - istakla je Milica Čakajac iz Fondacije Mozzart.

Fondacija Mozzart Foto: Promo/ Touch N Touch

BESPLATNI PREGLEDI ZA GRAĐANE

Zahvaljujući portabilnom ultrazvučnom aparatu, koji je Fondacija Mozzart donirala Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na Svetski dan zdravlja u Beogradu je pregledano više od 400 pacijenata i otkriveno 10 aneurizmi trbušne aorte. Čak 11 gradova, 2.220 pređenih kilometara i 3.141 pregled je obavljen u okviru karavana "Tvoja štitna tvoj štit" koji je Fondacija Mozzart realizovala u saradnji sa udruženjem "Heroine". Putujuća ambulanta posetila je Beograd, Jagodinu, Kragujevac, Novi Sad, Kraljevo, Niš, Leskovac, Valjevo, Šabac, Kulu i Sivac.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Luna Pilić o filmu "Sveta porodica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA