"Glas Romkinja“ naglašava važnost osnaživanja Romkinja i borbu protiv nasilja i diskriminacije u zajednici

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nasilje nad Romkinjama i dalje predstavlja ozbiljan problem, uprkos naporima da se situacija popravi, izjavila je Radmila Tubić, predsednica Udruženja žena "Romkinja" iz Bijeljine i stručna konsultantkinja u okviru projekta "Glas Romkinja - snažnije i jače društvo". Projekat, čiji je cilj bio da se unapredi položaj Romkinja u društvu, nedavno je uspešno završen.

Na završnoj konferenciji, održanoj 9. avgusta u velikoj sali Centra za kulturnu dekontaminaciju Romkinja u Pirotu, predstavljeni su rezultati kampanje i Akcioni plan o zdravlju Romkinja. Tubić je istakla da je jedan od ključnih ciljeva projekta bio osnivanje web stranice, koja bi, pored već postojećeg Facebook profila, omogućila dosezanje šire populacije i prezentovanje položaja Romkinja.

- Iako postoje napori da se reše problemi poput redovnog obrazovanja i ranih ugovorenih brakova, ovi problemi i dalje postoje. U periodu od 2018. do 2023. godine zabeleženo je 28 slučajeva ugovorenih brakova, što je zabrinjavajuće - rekla je Tubić, naglašavajući da su diskriminacija i predrasude i dalje prisutni u društvu.

Tubić je istakla da je femicid, odnosno ubistvo žena, ozbiljan problem koji pogađa sve slojeve društva, uključujući i romsku populaciju. Udruženje žena "Romkinja" od 2011. godine pruža savetodavne usluge i edukacije Romkinjama, sa ciljem da ih osnaži da prijave nasilje i istraju u tom procesu.

- Mesečno organizujemo najmanje četiri edukacije, gde žene dobijaju sve potrebne informacije - rekla je Tubić.

Na pitanje o specifičnostima položaja Romkinja u odnosu na druge žene u Srbiji, Tubić je istakla faktore kao što su obrazovanje, kulturne norme, diskriminacija, nedovoljna informisanost, siromaštvo i socijalna isključenost.

- Nasilje nad Romkinjama je često tabu tema unutar zajednice. Razgovor o ovakvim problemima može biti osetljiv i retko se javno istražuje, što doprinosi održavanju ćutnje - kazala je Tubić, dodajući da je važno da žene shvate da nasilje nije privatna stvar i da prijavljivanje nasilja mora postati društvena norma.

Ona je naglasila da nedostatak poverenja u institucije koje pružaju podršku žrtvama može dodatno otežati prijavu nasilja.

(Telegraf.rs/A.N.)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA