Kampanja "Vozi odmoran": Na naplatnoj stanici Šimanovci postavljen kamper ABS

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Na naplatnoj stanici Šimanovci danas je, u okviru kampanje "Vozi odmoran /Drive fresh", postavljen brendirani kamper Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) i vozačima je deljen promotivni materijal koji sadrži ključne poruke za bezbedno učešće u saobraćaju u toku letnjih meseci i dužih putovanja, a sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda koje nastaju usled umora.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost Saobraćaja Svetlana Miljuš izjavila je nakon postavljanja kampera da će kampanja "Vozi odmoran /Drive fresh", koja je počela 1. jula, trajati do 10. septembra, a da je njena glavna poruka da vozači na svaka dva sata prave pauzu u trajanju od najmanje 15 minuta, kao i da se pripreme za put.

- Budući da nam predstoji period povećane intenzivnosti saobraćaja na svim putnim pravcima i duže zadržavanje na svim graničnim prelazima, mi smo danas ovde kako bismo apelovali na sve učesnike u saobraćaju, odnosno na sve vozače da se pre puta dobro informišu o vremenima zadržavanja na graničnim prelazima, na naplatnim stanicama, eventualnim radovima na putu i da tako i planiraju svoje putovanje - rekla je ona.

Miljuš je dodala da vozači zadržavanje na graničnim prelazima ne treba da posmatraju kao izgubljeno vreme, jer je ono normalno za ovaj period godine i naglasila da vozači to stajanje nikako ne pokušavaju da nadoknade brzom vožnjom i prekoračenjem brzine, jer na taj način dovode do povećanog rizika nastanka saobraćajne nezgode.

Prema njenim rečima, umor je u ovom periodu godine dominantani faktor nastanka saobraćajnih nezgoda i zato se apeluje na vozače da se ponašaju u skladu sa preporukama kampanje "Vozi odmoran", a to je da na put krenu odmorni i naspavani, ali i da ne kreću posle vremena provedenog na plaži, jer će onda biti umorni i iscrpljeni.

- Apeluje se na vozače i da ne voze u doba dana kada bi u normalnim okolnostima spavali, ali i da isplaniraju tako svoj put i da na svakih dva sata naprave pauzu od najmanje 15 minuta. U slučaju da ipak osete umor, jednostavno da stanu na prvo bezbedno mesto i da nastave put tek kada se dobro odmore - naglasila je ona.

Miljuš je ukazala da je kod umora specifično to da kada osete prve znake, vozači ne znaju trenutak kada će zaspati za volanom i da upravo ta nepredvidivost umor čini izuzetno opasnim stanjem.

Direktor Sektora komercijalnih poslova Auto-moto saveza Srbije (AMSS) Nebojša Mandić rekao je da AMSS sa Agencuijom za bezbednost saobraćaja učestvuje u kampanji "Vozi odmoran" jer je u letnjim mesecima frekvencija saobraćaja povećana i veliki je broj automobila na putevima u Srbiji.

On je naglasio da vozači moraju da budu odmorni, jer kako je istakao, samo odmoran vozač je i bezbedan vozač.

Mandić je apelovao na vozače da se pre kretanja na put dobro informišu i koriste sve raspoložive informacije o stanju na putevima, podsećajući i da putem broja telefona 1987 mogu dobiti informacije o zastoju na graničnim prelazima, a to su jako važni podaci prilikom planiranja rute i bezbednog dolaska na krajnje odredište.

On je dodao da operativni centar AMSS-a, preko kojeg se vozači mogu informisati o stanju na putevima, radi 24 sata, sedam dana u nedelji.

- Umor dovodi do smanjene reakcije u saobraćaju, što je preduslov za saobraćajnu nezgodu. Apelujemo na sve vozače da budu naspavani i odmorni, da prave češće pauze, da ne prave velike temperaturne razlike kada je u pitanju klima uređaj - rekao je Mandić.

Predstavnik Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan naveo je da se ta uprava pridružila ovoj preventivnoj akciji koju sprovode AMSS i Agencija za bezbednost saobraćaja, kako bi doprinela višem nivou bezbednosti saobraćaja u Srbiji, ali i da se utiče na vozače da shvate da je odmor izuzetno bitan.

- Psihofizičko stanje vozača da upravljaju vozilom je dominantno u slučaju saobraćajne nezgode. Ukoliko je, recimo, vozač umoran, njegova pažnja je mnogo manja. Kada govorimo o tome da treba da se odmara, preporuka je da se svakih dva sata vozač odmori, da malo prošeta, umije se, popije vodu, da bi mogao da nastavi bezbedno upravljanje vozilom - ukazao je on.

Pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije (TOS) Vesna Zlatić, rekla je da nacionalna turistička organizacija promoviše sve destinacije u Srbiji potencijalnim putnicima i turistima i kroz kampanju "Vozi odmoran" i da želi da ukaže na opasnosti koje može da izazove vožnja umornih i ljudi pod stresom.

- Svi turisti koji odlaze na godišnji odmor ili se ovih dana s njega vraćaju treba da voze odmorni i da na putu do destinacije u Srbiji i do svog doma budu pažljivi i poštuju sva pravila vožnje. Zato smo već mesecima zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i svim partnerima na ovom projektu na svim putevima u Srbiji, kako bi putnicima ukazali da treba da naprave pauzu u dužoj vožnji, da naprave predah i negde zastanu, možda i da ručaju i tako upoznaju i neki novi skriveni kutak Srbije - istakla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA