Poznati niški pekar otkriva recept za dobar burek: „Buregdžijada“ u Nišu otvorena do nedelje

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Tradicionalna 21. po redu "Buregdžijada" počela je sa radom u toku popodneva u četvrtak, 22. avgusta, na platou ispred Oficirskog doma u Nišu i trajaće do nedelje, 25. avgusta, a posetioce su i ovoga puta na štandovima dočekali najrazličitiji ukusi tog pekarskog proizvoda. Osim bureka sa sirom i bureka sa mesom, koji su najtraženiji, buregdžije su pripremile i burek sa sa duvan čvarcima, alevom paprikom i slaninom, sa sirom i slaninom, sa zdenka sirom i suvim vratom i pavlakom i šunkom.

Među onima koji su se tiskali u redu za kupovinu bureka bili je večeras i Kineskinja Tina Shin sa svojim sinom.

„Radim u Nišu već 20 godina i volim da jedem srpsku hranu, ali posebno burek. Moj sin voli sa sirom, a ja sa mesom. Dolazimo svake godine na „Buregdžijadu“, sviđa nam se burek koji se ovde prodaje“, rekla je Shin.

Nedžiba Mutić kazala je da njen suprug i ona ne propuštaju ni jednu „Buregdžijadu“.

„Top nam je prilika da se prošetamo, pojedemo dobar burek i zabavimo jer uvek bude i neki zanimljiv program, pevači i folklori. Inače mislim da se najbolji burek jede u Nišu. Probala sam burek i u drugim gradovima u našoj zemlji, ali ni u jednom mestu mi se nije dopao kao ovaj naš niški“, izjavila je Mutić.

Predsednik Unije pekara Niša, koja organizuje "Dane bureka", Bratislav Vukadinović kazao je da su očekivanja da tokom četiri dana trajanja manifestacije, kao i prošle godine, štandove poseti i burek kupi, 20.000 ljudi.

"Posetiocima garantujemo vruć burek, burek koji ima poseban šmek i ukus. Niški burek je stvaran godinama. Od pekara Mehmed Oglua, koji je 1489. godine doneo recept iz Istanbula, do sada naši majstori su kroz svoje ruke preneli niški duh u burek. Kad dođe stranac u Niš kaže rakija vam je perfektna, roštilj je odličan, ali kad proba burek ostane bez teksta, istakao je poznati niški pekar.

Prema Vukadinovićevim rečima, za priremu dobrog bureka potrebno vam je dobro brašno i dobar nadev, ali i to da buregdžija sve svoje probleme ostavi kod kuće.

„Bez dobrog materijala nema dobrog bureka. Brašno za burek mora da je elastično, odnosno da ima dovoljno glutena da bi se kora što više rastegla. Što se kora više rastegne, onda je hrskavija i Ukoliko je sir kvalitetan u toj kobinaciji sa dobrim testom, dobiće se dobar burek. Drugi faktor je i emocija onog ko razvija kore. Ukoliko buregdžija tog dana kada razvlači burek nije nervozan, ako radi svoj posao profesionalno, ukoliko uspe da se otrgne od svih problema koje ima burek će biti dobar“, objasnio je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, Unija pekara Niša je ove godine, da bi privukla što veći broj pekara na "Dane bureka", uz pomoć sponzora obezbedila svakoj pekari koja učestvuje na manifestaciji 500 kilograma brašna besplatno.

"Gledaćemo da im pružimo što više pogodnosti da što radije dođu. Nastojaćemo da im sledeće godine obezbedimo i sir i meso za burek", naglasio je Vukadinović.

Vukadinović rekao je da postoje mogućnosti da se ta manifestacija širi, ali pekari nemaju dovoljno radne snage, a manjkaju im i peći, prevozna sredstva i novac za kupovinu materijala za izradu bureka. On je kazao da će zahvaljujući sponzorima posetioci „Buregdžijade“ moći da i ovoga puta pogledaju zanimljiv kulturno-umetnički program tokom sva četiri dana trajanja manifestacije.

(Telegraf.rs)

Video: Šok u školskoj kantinti: Za ručak dobili supu začinjenu živim pacovom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA