Za suze ovog svetitelja vezuje se jedno lepo verovanje: Danas obeležavamo dan Svetog Lavrentija

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju i sećaju se Svetog mučenika i arhiđakona Lavrentija, svetitelja izuzetno poštovanog zbog njegove sposobnosti da izleči slepe.

Njegovo ime znači „ovenčan lovorovim vencem“ ili „onaj koji je krunisan lovorom“.

Lavrentije je bio svetitelj iz 3. veka, koji je služio kao arhiđakon u Rimskoj hrišćanskoj zajednici tokom jednog od najintenzivnijih progona hrišćana. Bio je učenik i blizak saradnik pape Siksta, a nakon što je Siksto postao poglavar hrišćanske zajednice, Lavrentije je bio postavljen za đakona. On je bio zadužen za čuvanje i nadgledanje crkvene imovine, kao i za brigu o siromašnima. Iako su pretrpeli strašne progone, Lavrentije i ostali vernici nisu napustili svoju veru u Hrista. Papa Siksto mu je, pred svoju smrt, rekao da će ga ubrzo pratiti u smrt, ali da će pre toga biti podvrgnut strašnom mučenju i poniženju.

Lavrentije je mirno dočekao ostvarenje ovog proročanstva, prethodno skrivši sve crkvene dragocenosti kako ne bi dospele u ruke pagana. Zbog toga se u narodu smatra zaštitnikom bibliotekara.

Prava čuda Svetog Lavrentija dogodila su se nakon što je bio zatvoren. Veruje se da je samo dodirom ruke izlečio zatvorenike od slepila. Zbog svojih čudotvornih dela, podvrgnut je teškim mukama. Ni tada se nije odrekao Hrista, a čak je i cara savetovao da se odrekne lažnih bogova. Zbog toga je bio stavljen u gvozdeni sanduk ispod kojeg je založena vatra.

Dok se pekao na ognju, Sveti Lavrentije je zahvaljivao Bogu i rugao se caru zbog njegovog paganstva. Neki stari spisi čak beleže da je u jednom trenutku svojim mučiteljima rekao: "Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!". Tako je i preminuo, nepokoleban u svojim uverenjima. Zbog njegovog vedrog i veselog duha, čak i u trenutku smrti, narod veruje da se danas treba što više smejati.

Suze Svetog Lavrentija

Postoji još jedan zanimljiv običaj vezan za dan Svetog Lavrentija. Pošto je avgust poznat po kišama meteora koje krase nebo, stari ljudi su govorili da su to "suze Svetog Lavrentija". Veruje se da, ko god noćas vidi zvezdu padalicu, može zatražiti od ovog svetitelja ispunjenje jedne želje, koja će biti uslišena.

(Telegraf.rs)

Video: Mitropolit Joanikije: Raduje se Crna Gora, sveta zemlja svetaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    23. avgust 2024 | 07:46

    Srećna slava svim " Bibliotekama " !

  • dejo

    23. avgust 2024 | 06:59

    Poslednja cuda radili su apostoli Hristovi. Odakle sad ovo verovanje? Jeste li citali sveto pismo? Upravo to piše u Matej 24

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA