Moguće poteškoće na dunavskom toku: Šta će se desiti ako nivo reke nastavi da pada

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Beloš je rekao i da će jedan talas vode između 40 i 70 centimetara sutra ući kod Bezdana u Srbiju i da će to značajno popraviti današnji plovidbeni nivo u Novom Sadu

Rekordno nizak vodostaj Dunava u Rumuniji, na oko 2,5 metra što je minimum za plovidbu ovom rekom, već danima pravi problem brodovima, a Božidar Beloš iz Javno vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" rekao je za Tanjug da su, ukoliko vodostaj nastavi da opada, moguće poteškoće na dunavskom toku i u Srbiji.

"Polako se budi strepnja da ako nastavi da opada vodostaj, mi ćemo imati problema na dunavskom toku. Počev od vodosnabdevanja, biljnog i životinjskog sveta, ribe, a najviše oko plovidbe", rekao je Beloš.

On je dodao i da je Dunav predviđen da brodovi do 250 centimetara gaza mogu uvek da plove i kada je nizak plovidbeni nivo u sektoru Novog Sada 57 centimetara, tada počinju komplikacije.

"Tada se smanjuje nosivost brodova, da bi mogli da prolaze. Sprudovi koji se sada pojavljuju duž toka su problem zbog nasukavanja i onda kapetanija daje uputstva kako da se plovi", kazao je Beloš.

Beloš je rekao i da će jedan talas vode između 40 i 70 centimetara sutra ući kod Bezdana u Srbiju i da će to značajno popraviti današnji plovidbeni nivo u Novom Sadu koji je trenutno 86 centimetara.

Kod Korabije, između Rumunije i Bugarske brodovi jedva prolaze, a u Rumuniji je zabeleženo i zaglavljivanje turističkih brodova u luci jer je Dunav negde čak 30 centimetara ispod normalnog nivoa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dunav ih iznenadio dok su bezbrižno pasli: Konji i krave zarobljeni na Krčedinskoj Adi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA